Több ezer traktorral akadályozták a forgalmat szerte Spanyolországban a gazdák

Külföld, 2024.02.06

Több ezer traktorral akadályozták a forgalmat szerte Spanyolországban a gazdák kedden, hogy felhívják a figyelmet és megoldásokat követeljenek az agrárágazat problémáira.

A megmozdulások már kora reggel elkezdődtek; a kelet-spanyolországi Zaragozában a nagybani piac bejáratát blokkolták a munkagépekkel, míg a déli országrészben található Málagában a kikötő területére bejutást nehezítették gumiabroncsokból torlaszt emelve, amelyet később fel is gyújtottak.

A traktorok számos nagyváros bevezetőútját zárták el részben vagy teljesen a nap folyamán, több helyen mindkét irányba. Óriási dugók, végeláthatatlan kocsisorok alakultak ki az autópályákon, például a katalóniai Lleida és az andalúziai Sevilla közelében.

A portugál és a francia határ irányában is torlaszokkal találták szembe magukat az autósok. A traktoros tiltakozóakció elérte a többi közt Logrono, Burgos és Valladolid városát.

A megmozdulást nem a gazdák többségét képviselő nagy agrárszervezetek hirdették meg, hanem alulról szerveződve, egyéni kezdeményezésekből nőtte ki magát, és internetes közösségi oldalakon, mobiltelefonos csevegő alkalmazásokon keresztül szervezték meg a "Mezőgazdaság és állattenyésztés nélkül üres az asztalod" jelmondattal.

A három legnagyobb érdekképviselet, a COAG, az UPA és az ASAJA csütörtökre hívta az utakra a gazdákat, február 21-ére pedig a spanyol agrárminisztérium épületéhez szervez tüntetést.

Múlt héten közreadott kiáltványukban tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az európai uniós normatíváknak.

Rámutattak, hogy az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő csalódottságba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt.

Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

Pilar Alegría kormányszóvivő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány megérti és törődik az ágazat aggodalmaival. Ennek példájaként említette, hogy az agrártárca 270 millió euró értékű rendkívüli támogatást oszt szét mintegy 140 ezer termelő között, hogy enyhítse a szárazság és az ukrajnai háború következményeit.

Emlékeztetett: az elmúlt két évben az ágazat 4 milliárd euró értékű segítséget kapott az államtól, ebből 1,38 milliárd euróhoz rendkívüli támogatásként juthattak a gazdák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!