Több ezren vettek részt a megemlékezésen az egy évvel ezelőtt meggyilkolt koszovói szerb politikusról

Külföld, 2019.01.16

Több ezren vettek részt az egy évvel ezelőtt meggyilkolt Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus emlékére rendezett sétán szerda este Belgrádban.

A résztvevők egyben azért is tüntettek, mert sem a szerb, sem a koszovói hatóságok nem göngyölítették fel a gyilkossági ügyet. Véleményük szerint a hatóságok falaznak a gyilkosoknak.

Oliver Ivanovicot tavaly január 16-án lőtték le az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában. A tettesek mozgó autóból lőttek rá, amikor pártjának székházába akart belépni. Különböző elméletek jelentek meg, amelyek szerint az albánoknak és a szerbeknek is érdekükben állhatott a mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovic meggyilkolása, nézeteivel ugyanis egyik fél sem értett egyet teljesen. Az ügyben még mindig nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség, gyilkosai és azok felbujtói máig nem ismertek.

A szerda esti emléksétát ugyanazok szervezték, akik immár hat hete tüntetnek Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök ellen szombatonként az utcára vonulva.

A tiltakozók amellett, hogy az Ivanovic-gyilkosság felderítését kérik, azt is követelik, hogy a hatóságok derítsék fel, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött, illetve legalább ötperces megjelenést kérnek az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Azóta már a belügyminisztert, valamint a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatóját és a hírműsorok főszerkesztőjét is lemondásra szólították fel.

A tüntetések jelmondata az "Egy az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Aleksandar Vucic már most autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna.

A köztársasági elnök tagadta az őt ért vádakat, és ugyan a tiltakozókat nem akarja meghallgatni, bejelentette, hogy hajlandó előrehozott választás keretében felmérni népszerűségét. Az ellenzék viszont leszögezte, bojkottálna egy ilyen választást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!