Több halálos áldozattal járó incidens történt Nottinghamben

Külföld, 2023.06.13

Három halálos áldozata van a közép-angliai Nottinghamben kedden történt incidenssorozatnak. Az ügyben egy 31 éves férfit gyilkosság gyanújával őrizetbe vettek.

A Nottinghamshire megyei rendőrség kedd délután közölte: a vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing), de a nyomozók továbbra is nyitott kérdésként kezelik, hogy mi lehetett az elkövető indítéka.

Kate Meynell, a Nottinghamshire megyei rendőrség főparancsnoka délutáni tájékoztatásában úgy fogalmazott, hogy a terrorelhárító szolgálatok bevonása normális eljárás az ilyen körülmények között történt incidensek kivizsgálása során. A rendőrség beszámolója szerint kora reggel a város egyik utcáján két holttestet találtak.

Nem sokkal ezután bejelentés érkezett arról, hogy egy másik városrészben egy furgon megpróbált elgázolni három embert, akiket jelenleg kórházban ápolnak.

A rendőrség kedd délután közölte: egyikük válságos állapotban van, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

A gázolásos incidens után röviddel még egy holttestet találtak egy közeli utcában.

A kedd délutáni tájékoztatás szerint az ügyben őrizetbe vett férfin kívül a hatóságok senkit nem keresnek, és nem számítanak arra, hogy az incidenssorozatban az őrizetesen kívül másnak is része lett volna.

A rendőrség kedd délelőtt teljesen lezárta a Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő, 320 ezer lakosú Nottingham központját. A villamoshálózat forgalmát leállították, a belvárost széles kordonnal vették körül.

Kate Meynell megyei rendőrkapitány délutáni újabb tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy most már biztonságban felkereshető a városközpont, de sok környező utca továbbra is lezárva marad annak érdekében, hogy a nyomozók összegyűjthessék az incidens körülményeinek felderítéséhez szükséges bizonyítékokat.

A rendőrség első, kedd délelőtti tájékoztatása szerint az eddigi vizsgálat alapján a három incidens összefügg egymással, jóllehet a délutáni újabb közleményben ez már nem szerepel.

A brit hatóságok tavaly februárban csökkentették a terrorkészültség szintjét, az ötfokozatú skálán az addig érvényben lévő második legmagasabb, "súlyos" szintről a középső, "jelentős" fokozatra enyhítve a nagy-britanniai terrorellenes készenlétet.

Az addigi "súlyos" fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelentette, hogy a hatóságok "nagyon valószínűnek" tartottak egy nagy-britanniai terrortámadást. A tavaly februári enyhítés óta érvényes "jelentős" készültségi szint "valószínűként" határozza meg ennek a kockázatát.

A mindenkori nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) határozza meg a kormánytól független döntéssel.

A JTAC a brit elhárítás (MI5) szervezeti keretein belül működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!