Több helyen összecsaptak zsidók és arabok Jeruzsálem óvárosában a zászlós menet előtt

Külföld, 2022.05.29

Több helyen összecsaptak zsidók és arabok Jeruzsálem óvárosában már a Jeruzsálem-napi zászlós menet előtt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A jeruzsálemi óvárosban fiatalokból álló csoportok már órákkal a tervezett "zászlótáncoltató" menet előtt izraeli zászlókkal, énekelve-táncolva jártak, és többen közülük arról számoltak be a lapnak, hogy arabok megtámadták, fejbe ütötték őket. Hasonló incidensekről szóltak arab fiatalok is az óvárosban, csak őket zsidó fiatalok ütötték meg a város keleti felének 1967-es elfoglalásának, majd egyesítésének izraeli ünnepén, a Jeruzsálem-napon.

A rendőrség megpróbálja elejét venni az erőszaknak, szétválasztani a csoportokat, már bevetettek tömegoszlató eszközöket, gázsprayt is, és letartóztatták az összecsapások több résztvevőjét.

A videófelvételek tanúsága szerint az egyik helyen az izraeliek azt kiabálták az arabok csoportja felé, hogy Izrael népe él (Am iszrael háj), az arabok pedig Allah akbar (isten a legnagyobb) kiáltással válaszoltak. Emellett a palesztinok között egy olyan videó terjed, melyen zsidó fiatalok megpróbálnak felgyújtani egy palesztin zászlót.

A Jeruzsálem-nap idén kora reggel azzal kezdődött, hogy reggel hét órától különösen sok zsidó látogatta meg a Templom-hegyet, ahol az i.e. 10. század elején Salamon király felépítette a zsidók első Szentélyét, majd a babiloni fogságból visszatérve, az i.e. 6. század végén felépítették a második zsidó Szentélyt, melyet a római csapatok i.sz. 70-ben leromboltak.

A vizit szabályait imádkozással megszegő zsidókat eltávolították a szent helyről, mert a status quo egyezmény szerint a Templom-hegyen csak muzulmánok imádkozhatnak. Voltak, akik izraeli zászlókat lengettek, és az izraeli himnuszt énekelték a látogatás alatt. Vasárnap délutánra 15 ezer zsidó hívő érkezett a Siratófalhoz is, amely a Templom-hegy nyugati támfala.

Délután a rendőrség közölte, hogy összesen 2600, vagyis rekordszámú zsidó tett sétát vasárnap a Templom-hegyen, arab nevén a Haram al-Sarif teraszon, ahol jelenleg az Al-Aksza-mecset áll, az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

A vasárnap délben tartott kormányülésen Naftali Bennett miniszterelnök arra szólított fel, hogy felelősségteljesen és méltó módon tartsák meg a délutáni zászlós felvonulást.

A kormány múlt pénteken jóváhagyta az évtizedes hagyománynak megfelelő, a Damaszkuszi-kaputól induló útvonalat, noha a palesztinok tiltakoztak ez ellen, és tavaly, Benjamin Netanjahu ideiglenes miniszterelnök az utolsó pillanatban megváltoztatta a menet útját, elkerülve ezt az elsősorban az arabok használta kaput.

"Az izraeli zászló lobogtatása az izraeli fővárosban magától értetődik, így az első pillanattól fogva világos volt válaszunk a kérdésben" - mondta Bennett a döntésről.

Reggel óta több mint háromezer rendőr és határőr - egy részük civil ruhában - próbálja biztosítani a nyugalmat az óváros ütközőpontjain. A ynet értesülése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette országszerte a vaskupola egységeket, mert tavaly a Jeruzsálem-napi felvonulás miatt a Hamász rakétákat lőtt Izraelre, és kirobbant a több mint két hétig tartó Falak őrzői-hadművelet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!