Több mint 1000 év börtönre ítéltek Törökországban egy ismert tévés prédikátort

Külföld, 2021.01.11

Egy törökországi bíróság hétfőn 1075 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte Adnan Oktar ismert muszlim tévés prédikátort, akit sok más bűntett mellett bűnszervezet irányításával vádoltak - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a férfit 24 vádpontban találták vétkesnek. A többi között bűnszervezet alapítása és irányítása, politikai és katonai kémkedés, a Törökországban fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi gülenista hálózat támogatása, szexuális visszaélés, valamint zsarolás miatt vonták felelősségre.

Oktaron kívül a vádlottak padján ült még 235 követője is. A prédikátor "jobbkezeként" ismert Tarkan Yavast szintén számos bűncselekmény elkövetéséért 211 év szabadságvesztéssel sújtották.

Oktar egyike Törökország legmegosztóbb közéleti személyiségeinek. Saját televíziós csatornáján, az A9-en vezetett zenés beszélgetős műsorokat. A férfi az élőben sugárzott adásokban különféle témákat érintve az iszlám értékeiről prédikált a szinte kizárólag fiatalokból álló hallgatóságnak.

A programot időről időre az általa "cicuskáknak" nevezett lányok táncos előadásai szakították meg, amelyeket Oktar ülve nézett végig.

A török médiahatóság 2018 februárjában néhány adás erejéig felfüggesztette a műsort, és pénzbírságot szabott ki az A9 csatornára, amiért a programban megalázták a nőket.

Oktart végül 2018 júliusában vették őrizetbe isztambuli luxusvillájában. A társai elleni rendőrségi razzia az ország több tartományára kiterjedt. A per 2019 szeptemberében kezdődött meg.

Oktar először belsőépítésznek tanult, majd filozófiát és történelmet hallgatott, végül azonban nem fejezte be egyetemi tanulmányait. Harun Yahya álnéven számtalan könyv szerzője. Írásaiban többször hangot ad az ateizmust, a darwinizmust és a cionizmust bíráló nézeteinek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!