Több mint negyedszázados csúcson a brit gyáripar aktivitása

Külföld, 2021.05.04

Több mint negyedszázada nem mért csúcsra  emelkedtek a brit feldolgozószektor aktivitásának kedden ismertetett áprilisi mérőszámai. A gyáripari ágazat derűlátását mindenekelőtt a koronavírus elleni lendületes nagy-britanniai oltási kampány és a járvány megfékezését célzó korlátozások már zajló és tervezett további folyamatos enyhítése táplálja.

A brit egészségügyi minisztérium éppen előző nap jelentette be, hogy meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott oltások első és második dózisainak együttes száma.

A brit kormány nyitási menetrendje azt irányozza elő, hogy június 21-től minden korlátozás megszűnhet, ha az ehhez szabott járványügyi feltételek teljesülnek.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) kedden ismertetett közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 60,9 volt márciusi 58,9, a februári 55,1 és a januárban mért 54,1 után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

Így a brit feldolgozószektor áprilisi BMI-indexe a gyáripari tevékenység rendkívül lendületes bővülésére vall, ráadásul az ágazat aktivitási mérőszáma immár 11 hónapja megszakítás nélkül emelkedik.

Az IHS Markit elemzői kiemelik, hogy az átfogó gyáripari BMI-jelzőszám az 1994 júliusában mért 61,0-es szint óta - vagyis csaknem 27 éve - most a legmagasabb.

A ház ismertetése szerint az áprilisi BMI-felmérésbe bevont brit feldolgozóipari vállalatok kétharmada azzal számol, hogy a következő egy évben növekszik termelési értéke, és a szektor átfogó bizalmi indexe hét éve nem mért csúcson jár.

A derűlátás nagy londoni elemzőházak növekedési prognózisaiban is látszik.

Az Oxford Economics elemzőműhely várakozása az, hogy az idei második negyedévben - a brit gazdaság további nyitásával párhuzamosan - az aktivitás nagyon erőteljes élénkülése várható, és a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésű növekedése elérheti az 5-5,5 százalékot.

Az Oxford Economics elemzői közölték azt is, hogy túlzottan borúlátónak tartják az idei év egészére 5,3 százalékos brit gazdasági növekedést valószínűsítő elemzői konszenzust. A ház saját prognózisa szerint a brit hazai össztermék 2021-ben 7,2 százalékkal növekszik.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézete új tavaszi előrejelzésében az általa eddig várt 5 százalékról 6,8 százalékra emelte a brit gazdaság idei növekedésére szóló becslését.

A cég közölte: módosított előrejelzése szerint a brit hazai össztermék értéke már 2022 második negyedévében - az ITEM Club korábbi várakozásánál egy negyedévvel korábban - ismét eléri a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti legutóbbi csúcsot.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának megfékezését célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-as szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!