Több százezer, jogalap nélkül az Egyesült Államokban élő külföldi tartózkodását legalizálja a Fehér Ház

Külföld, 2024.06.18

Az Egyesült Államokban jogalap nélkül tartózkodó, amerikai állampolgárral házasságban élő külföldiek számára jelentett be tartózkodásuk legalizálására vonatkozó intézkedést Joe Biden amerikai elnök kedden.

A Fehér Ház közleménye szerint elnöki döntés alapján azon külföldieknek, akiknek amerikai házastársa van, és legalább 10 éve tartózkodnak az országban, lehetőségük nyílik állandó tartózkodási engedélyért folyamodni. Az új szabályok vonatkoznak az ilyen házasságokból született gyerekekre is.

A tartózkodási kérelmet egyedi módon, három évre szólóan bírálja el az amerikai belbiztonsági minisztérium, és a kérelmezők legfeljebb három évre legális munkavállalási engedélyt kaphatnak - olvasható az elnöki bejelentésről szóló közleményben.

Az elnöki hivatal szerint az intézkedés hatálya alá tartozó külföldi, jogalap nélkül az országban tartózkodó házastársak száma mintegy 500 ezer. Az érintett családokban élő 50 ezer kiskorút is érinti az állandó tartózkodási engedély megszerzésének lehetősége, aminek révén később állampolgárságot is szerezhetnek.

A számítások szerint az új szabályokra jogosult házastársak átlagosan 23 éve tartózkodnak az Egyesült Államokban.

A bejelentés indoklása szerint az új szabályok révén az amerikai adminisztráció célja a családok erősítése, és egyben tartása, valamint az amerikai gazdaság erősítése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!