Többen meghaltak egy kávéházi lövöldözésben a szerbiai Nagybecskerek közelében

Külföld, 2016.07.02

Öt ember meghalt és több mint húsz megsebesült a kelet-vajdasági Begaszentgyörgy (Zitiste) egyik kávéházában, ahol egy férfi géppisztollyal kezdett lövöldözni - közölte a rendőrség szombaton. Vasárnapra gyásznapot hirdettek a Vajdaság teljes területén, a közép-bánsági körzetben pedig háromnapos gyász lesz.

A szombat éjszakai támadás után néhány perccel a Nagybecskerektől húsz kilométerre található település rendőrsége elfogta a 38 éves Z. S.-t, aki feleségét, annak barátnőjét és még három vendéget ölt meg. Négyen súlyosan megsérültek, a sebesültek között fiatalkorúak is vannak.

Gordana Kozlovacki, a nagybecskereki kórház igazgatója a sajtónak elmondta, 22 sérültet láttak el az intézményben, hét személyt súlyos sérüléseik miatt meg kellett műteni.

Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szombat reggel az üggyel kapcsolatban csak néhány részletet közölt, egyebek mellett azt, hogy az elfogott támadó törvényellenesen birtokolta a fegyvert, ugyanakkor nem volt semmilyen előjele annak, hogy hasonló támadásra készülne, korábban semmilyen rendőrségi ügye nem volt. A gyanú szerint féltékenységről, szerelemféltésről van szó - mondta a miniszter. Évente 30-40 nő lesz családon belüli erőszak áldozata Szerbiában - hívta fel a figyelmet szombaton egy nők elleni erőszakkal foglalkozó szervezet. A begaszentgyörgyi gyilkosság az idén már a tizenhatodik eset.

A nyugat-balkáni országban az utóbbi három évben két szombatihoz hasonló eset is történt. Tavaly nyáron hat emberrel végzett egy 55 éves férfi a szerb-magyar határhoz közel eső vajdasági Martonoson és Oromon fia lakodalma után, majd őt is lelőtték. 2013 tavaszán pedig tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében, Velika Ivancán. A férfi lőfegyverből nyitott tüzet a szomszédaira, megölt hat férfit és hat nőt, illetve egy gyereket, majd megpróbálta megölni saját feleségét, és végezni akart önmagával, később sérüléseibe halt bele.

Szerbiában nem szokatlan az illegális fegyverbirtoklás. A 2011-es népszámlálás adataira hivatkozva a szerb sajtó korábban arról számolt be, hogy az országban nyilvántartott 2,5 millió háztartásra 3 millió illegális lőfegyver jut, vagyis minden háztartás átlagosan 1,2 lőfegyvert birtokol törvénytelenül.

A kriminológusok szerint a legtöbb illegális fegyver az 1990-es évek délszláv háborúiból maradt meg, és az országban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok szinte mindegyikében illegálisan tartott fegyvert használtak.

A "fegyvergyűjtögetési szokások" a második világháború után alakultak ki, amikor a férfiak így akarták megóvni családjuk biztonságát. Ez vált hatványozottabbá az 1991-1995-ös délszláv háborúk, majd az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején.

Szerbiában már több olyan intézkedést is bevezettek az utóbbi években, amely a fegyverviselést szigorítaná, illetve többször is rendeztek akciót, amelynek keretében bárki büntetlenül leadhatta illegálisan birtokolt fegyverét. A legutóbbi akció éppen pénteken kezdődött, a november 1-ig tartó kampány során következmények nélkül lehet átadni a törvénytelenül szerzett lőfegyvereket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!