Tojással dobálták meg, és festékkel öntötték le a Ratko Mladicot ábrázoló belgrádi falfestményt

Külföld, 2021.11.10

Előbb tojással dobálták meg, majd festékkel öntötték le, és ezzel tönkretették az elítélt háborús bűnösről, Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnokról készült falfestményt Belgrádban.

A város egyik központi utcájában egy júliusi reggelen tűnt fel a falfestmény, és azóta többször megpróbálták megsemmisíteni, mindeddig sikertelenül. Kedden baloldali aktivisták dobálták meg tojással az alkotást. Aida Corovicot és Jelena Jacimovicot a rendőrség előállította, de rövid időn belül távozhattak a kapitányságról. Ezzel egy időben baloldali tüntetők jelentek meg a falfestménynél, akik az aktivista szabadon bocsátását követelték, míg szélsőjobboldali tüntetők az általuk hősnek tartott Ratko Mladic arcképét akarták megvédeni. A helyszínt a rendőrség különleges egysége biztosította, összecsapásra nem került sor.

Szerdán a megtisztított rajzra fehér festéket és meszet öntött egy baloldali politikus, és ezzel megsemmisítette a háborús bűnökért elítélt katonai vezető képét. A Szerb Jobboldal (Srpska Desnica) nevű párt vezetője, Misa Vacic bejelentette, hogy helyreállítják a falfestményt, amelyet a baloldali Szociáldemokrata Párt egyik vezető tagja, Djordjo Zujovic tett tönkre.

Ratko Mladicot a hágai nemzetközi törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte háborús bűnök és népirtás címén. Ratko Mladic vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen lemészárolt mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

A hivatalos szerb álláspont szerint kegyetlen bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de ezeket nem lehet népirtásnak minősíteni. Sok szerb továbbra sem háborús bűnösnek, hanem hősnek tartja a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!