Tokió 2020 - Bocsánatot kért egymástól a román sportminiszter és az ezüstérmes vívó

Külföld, 2021.07.29

Kölcsönösen bocsánatot kért egymástól csütörtökön Novák Eduárd romániai sportminiszter és Ana Maria Popescu olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó azt követően, hogy a miniszter szerencsétlen kijelentést tett a sportolóval kapcsolatban, a sportoló pedig elutasította a kézfogást a miniszterrel.

A romániai sajtóban tág teret kapott, hogy a múlt hét végén olimpiai ezüstérmet nyerő Popescu több finanszírozást kért a román sportnak, a kijelentésével szembesített miniszter pedig az gratuláló mondatai mellett azt is kijelentette, hogy a vívó akkor sem nyerhette volna meg az aranyérmet, ha a vívószövetség ötmillió lejjel több támogatást kapott volna.

E kijelentés következménye volt, hogy a Bukarestbe kedden hazaérkező Popescu a repülőtéren elutasította, hogy kezet fogjon a miniszterrel, és sértődöttségének akkor is hangot adott, amikor a mikrofontól a miniszterhez is szólt.

"Azt hittem, hogy az ötmillió lejes csekkel fog várni, de nem baj. Van még időnk, hogy ideadja, és hogy megépítsük a csarnokot a gyermekeknek" - nyilatkozta.

Közben a román sajtó azokat a képsorokat is közzétette, amelyeken látszik, hogy Popescu elutasítja a kézfogást a miniszterrel.

Novák Eduárd egy a közszolgálati televízió csütörtöki adásában sajnálatának adott hangot a történtek miatt. Hozzátette: félreértették a szavait. "Ha én nem értem egy olyan sportoló áldozatvállalását, aki az ötödik olimpiáján vesz részt, akkor senki sem értheti. Én is az ötödik paralimpiára készülök, és tudom, hogy mennyit kell ezért dolgozni" - jelentette ki a miniszter, aki Románia egyetlen paralimpiai bajnoka, kerékpározóként Londonban szerzett aranyérmet.

A miniszter azt is megjegyezte, nem neheztel a sportolóra, neki tárcavezetőként az a feladata, hogy képviselje a román sportot, még akkor is, ha közben átkozzák és támadják.

Popescu az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében kért elnézést a minisztertől, amiért udvariatlanul elutasította a feléje nyújtott kezet. Hozzátette: az ezüstérem megnyerése utáni segélykiáltásával azt próbálta elérni, hogy a mögötte jövő gyerekek jobb esélyekkel érhessék el a maximális potenciáljukat, mint neki volt erre lehetősége.

"Én valóban azt kívánom Novák Eduárd sportolónak, hogy aranyéremmel térjen haza a tokiói paralimpiáról" - zárta bejegyzését Popescu.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!