Torna-vb - Fülöp-szigeteki aranyérem a férfi talajdöntőben

Külföld, 2019.10.12

A Fülöp-szigeteki Carlos Edriel Yulo nyerte a talaj döntőjét a férfiak mezőnyben a Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon, szombaton.

A férfiaknál talajon az egyéni összetettben győztes orosz Nyikita Nagornijtól három tizedet levontak kilépés miatt. Az izraeli Artem Dolgopyat magasabb nehézségi értékű és pontosabb kivitelezésű gyakorlatot mutatott be, amivel sokáig vezetett. A szer világ- és Európa-bajnoki címvédője, az orosz Artur Dalalojan egy hiba miatt nem tudott az élre állni, ahogyan rendkívül akrobatikus bemutatója ellenére a kínai Hsziao Zso-teng sem.

Carlos Edriel Yulo tavaly első alkalommal nyert világbajnoki érmet a Fülöp-szigeteknek, és a dohai bronzot Stuttgartban aranyra váltotta, mivel egy tizeddel megelőzte Dolgopyatot. Az övé volt a legnehezebb és a legpontosabb gyakorlat is.

Lólengésben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok brit Max Whitlock kisebb megingásai ellenére az egész versenynap legmagasabb pontszámát kapta (15,500). A tavalyi Európa-bajnok ír Rhys McClenaghan lendületes, gyors bemutatójával csupán egy tizeddel maradt el Whitlocktól. Kettejük közé a legutóbb Dohában bronzérmes tajvani Li Cse Kajnak sikerült beférkőznie. A mezőnyből öten is magasabb kiviteli ponttal zártak az aranyérmesnél, aki annak köszönheti sikerét, hogy gyakorlatának hét pont volt a nehézségi értéke.

Gyűrűn a török Ibrahim Colak volt a selejtező legjobbja, és egyedi megoldásokkal fűszerezett döntőbeli produkciójával is bejelentkezett az éremszerzésre, ami végül arany lett. Az olimpiai és négyszeres Európa-bajnok görög Elefteriosz Petruniasz vállfájdalmai miatt kihagyta a pódiumedzést, merthogy nemrégiben megoperálták. Mindez nem látszott gyakorlatán, de amikor megjelent a pontszáma az eredményjelzőn, eldőlt, hogy trónfosztás lesz ezen a szeren, és Petruniasz nem szerzi meg sorozatban negyedik vb-címét. Mivel végül a dobogóról is leszorult, veszélybe került olimpiai kvalifikációja.

A nőknél ugrásban a szer olimpiai és világbajnoka, az amerikai Simone Biles elsőre némileg kimozdult a síkból, másodjára viszont rendkívül pontosan mutatta be a Jurcsenko szuplé két és fél csavart. Honfitársa, a selejtezőben élen végzett Jade Carey jelentősen kilépett a második ugrása végén, így Biles mögött "csak" az ezüst jutott neki. A zsűriben ezúttal is volt magyar pontozó: Kalmár Zsuzsanna, a Testnevelési Egyetem torna tanszékének vezetője.

A 22 éves Bilesnak ez volt a 17. világbajnoki címe - ugrásban a második -, egyben a 23. érme. Utóbbi rangsorban ezzel beállította a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.

Az amerikai klasszist felemáskorláton elsőként szólították, dupla Cukaharával zárt, azonban a brit Rebecca Downie repülőelemekkel tarkított virtuóz produkciójával rögtön megelőzte. Utóbbi egészen az utolsó pillanatokig vezetett, ám a címvédő belga Nina Derwael ezúttal is a tökéleteshez közeli produkcióval rukkolt elő, így ismét az övé lett az arany. A hazaiak kedvence, a tavaly bronzérmes Elisabeth Seitz a Pak szaltó során talpra érkezett, másodpercekre félbeszakadt a bemutatója, így nem lehetett esélye a dobogóra kerülésre. Biles végül ötödikként zárt.


Eredmények, szerenkénti döntők,

férfiak:

talaj, világbajnok:

------------------
Carlos Edriel Yulo (Fülöp-szigetek) 15,300 pont
2. Artem Dolgopyat (Izrael) 15,200 pont
2. Hsziao Zso-teng (Kína) 14,933

lólengés, világbajnok:

---------------------
Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,500 pont
2. Li Cse Kaj (Tajvan) 15,433
3. Rhys McClenaghan (Írország) 15,400

gyűrű, világbajnok:

-------------------
Ibrahim Colak (Törökország) 14,933 pont
2. Marco Lodadio (Olaszország) 14,900
3. Samir Ait Said (Franciaország) 14,800

nők:

ugrás, világbajnok:

------------------
Simone Biles (Egyesült Államok) 15,399 pont
2. Jade Carey (Egyesült Államok) 14,883
3. Elissa Downie (Nagy-Britannia) 14,816

felemáskorlát, világbajnok:

---------------------------
Nina Derwael (Belgium) 15,233 pont
2. Rebecca Downie (Nagy-Britannia) 15,000
3. Sunisa Leee (Egyesült Államok) 14,800


A világbajnokság további programja:
vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 13.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!