Torna-vb - Kalmár: Simone Biles akkor is győz, ha ront

Külföld, 2019.10.09

Kalmár Zsuzsanna, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője szerint ha az amerikai Simone Biles ront, akkor is megvédi címét a nők egyéni összetett versenyében a Stuttgartban zajló torna-világbajnokságon.

"Ha Simone Biles nem ront, nagyon egyértelmű lesz a verseny, de ha ront, szerintem akkor is. Olyan magas nehézségi értékű gyakorlatokkal dolgozik, ami jelenleg felülmúlhatatlan, és egy-két egypontos rontással is ráver a mezőnyre. Ő egy másik kategória" - nyilatkozta az MTI-nek Kalmár Zsuzsanna. A női egyéni összetett döntőre csütörtök délután kerül sor Stuttgartban.

A magyar szövetség női szakágának vezetője úgy fogalmazott, Biles egy hihetetlen jelensége a tornasportnak, és valószínűleg több száz év kell, hogy újra megjelenjen egy ilyen karakter.

A 22 éves sportoló kedden, a csapatverseny megnyerése után vehette át 15. világbajnoki aranyát, egyben a 21. érmét, utóbbival megdöntötte az orosz Szvetlana Horkina csúcsát.

Kalmár szerint páratlan sikereinek titka egyrészt a testösszetételében, az izomrendszerében rejlik, másrészt a belőle sugárzó tornaszeretet arra enged következtetni, hogy még több motiváció van benne, mint a többiekben.

A torna tanszék vezetője azzal magyarázza az Egyesült Államok hosszú évek óta tartó jelentős dominanciáját a női szakágban, hogy nagyon komoly érdeklődéssel és nagy szeretettel vannak a sportág iránt, és minden beleölnek, amit lehet.

"Ott úgy tudnak kitűnni a sportolók, hogy motiváltak, ők akarnak a legjobbak lenni, és nagyon sokat dolgoznak" - közölte.

A csapatverseny döntőjében pontozóként tevékenykedő Kalmár a 44 éves üzbég Okszana Csuszovityináról is beszélt, aki egyedülálló a tornászok között, hiszen a jövő nyári lesz a nyolcadik olimpiája.

"Ő egy ikon ebben a sportágban, mindenki csodálja. Nem hinném, hogy a következő évszázadokban lesz még egy olyan tornász alkat, egy olyan sportoló, aki nyolc olimpián részt tud venni" - magyarázta.

Hozzátette, az üzbégnek elképesztően szerencsés testalkata, fizikuma van, ráadásul ehhez nagyon komoly akaraterő, mentalitás társul.

"Ő egy talentum, de pontosan nem lehet megmondani, valójában mitől is ilyen. Valószínűleg a testösszetétele, az izomzata, és a belső motivációja miatt tud ugrásban még mindig az élmezőnyben lenni" - közölte Kalmár.

Mint kifejtette, Csuszovityina már jóval kevesebbet edz, de elképesztő tapasztalattal rendelkezik, tudja, mennyit bír a teste, és csak annyit vállal.

Hangsúlyozta, a tornában a korábbiakhoz képest kitolódott az életkor, mert a felkészülés során világszerte nagyon jó felszereltséggel, jó minőségű szerekkel dolgoznak a sportolók, ezért fiatal kortól kevesebb a sérülés, ráadásul dietetikusok, orvosok, pszichológusok veszik körül őket.

A magyar női válogatott a selejtezőben a 18. helyen végzett, ezért a csapatversenyben nem szerzett olimpiai kvótát. Kalmár Zsuzsanna emlékeztetett, a tavalyi, dohai világbajnokság után reálisan azt gondolták, idén lesz esély a legjobb 12 közé kerülésre.

"A felkészülés is ennek jegyében telt. Nagyon sokat dolgoztak a lányok, nagyon akartak, de úgy láttam, pszichés problémát jelentett az a súly, ami rajtuk volt, hogy jól kell teljesíteni" - magyarázta.

A szakágvezető elismerte, tudták, hogy gerendán lehetnek problémák, bár a felkészülés utolsó időszakában sokkal több pozitív élménnyel zárták a gerendaedzéseket a versenyzők.

"Itt viszont szétestek, ők sem értették, mitől. Ettől pedig lecsúsztunk a realitást jelentő 14-16. helyről" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!