Török offenzíva - Koalíciós vitát okozott Németországban a védelmi miniszter rendezési javaslata

Külföld, 2019.10.22

Koalíciós vitát okozott Németországban a védelmi miniszter javaslata a szíriai török offenzíva ügyének nemzetközi rendezéséről, kedden Angela Merkel kancellárnak kellett közbelépnie, hogy enyhítse a feszültséget.

Német hírportálok jelentései szerint a kormányfő rendkívüli megbeszélésre fogadta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminisztert és Heiko Maas külügyminisztert, akik nehezményezték, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a koalíciós partnerek megkérdezése nélkül terjesztett elő javaslatot a szíriai török offenzíva ügyében. A megbeszélésről nem szivárogtak ki részletek.

Annegret Kramp-Karrenbauertól a koalíciós egyeztető tanács vasárnap esti ülésén egy szót sem ejtett formálódó javaslatáról, majd hétfőn a kormány egészének nevében hozta nyilvánosságra a rendezési javaslat első részleteit, ami nem megfelelő eljárás - hangsúlyotzák szociáldemokrata vezetők.

Heiko Maas csupán egy SMS-t kapott kollégájától, mielőtt az a sajtóban ismertette az elképzelést.

"Nincs túl jó véleményem az SMS-diplomáciáról" - jegyezte meg a külügyminiszter egy keddi nyilatkozatában.

Azonban a szociáldemokraták csak a miniszter eljárását bírálják, a javaslatot megfontolásra méltóként jellemezték.

Az elképzelés szerint a NATO és Oroszország együttműködésével nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezetet kell kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. A legfőbb cél a térség helyzetének stabilizálása, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelem folytatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása. Annegret Kramp-Karrenbauer a NATO védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő brüsszeli tanácskozásának informális részén mutatja majd be részletesen a tervet.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

A török agresszió elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles "biztonsági övezetből", ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!