TV műsor

Török offenzíva - Orosz tisztségviselő: elfogadhatatlan a támadás

Külföld, 2019.10.15

Elfogadhatatlannak nevezte a kurd irányítású milíciák elleni északkelet-szíriai török offenzívát Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja újságíróknak nyilatkozva kedden Abu Dzabiban.

Lavrentyjev azt mondta, hogy Moszkva és Ankara között a török hadművelet ügyében nem jött létre egyetértés, és hogy Szíria ügyében Oroszország mindig is önmérsékletre intette Törökországot.

"A török-szíriai határ biztonságát éppen azáltal kell biztosítani, hogy a határ egész hossza mentére (szíriai) kormányerőket kell kivezényelni. Ezért nem támogattuk sohasem azt az elképzelést, hogy oda egyebek között török egységeket vezényeljenek, nem is szólva a szíriai fegyveres ellenzékről" - fogalmazott a tisztségviselő.

Megerősítette, hogy a szíriai kormány és a kurdok képviselői valóban tárgyaltak egymással a hmejmími orosz légi támaszponton. Azt mondta ugyanakkor, hogy az orosz fél nem ismeri ezek eredményét.

Megjegyezte, hogy a Damaszkusszal való kapcsolatfelvételre éppen a török offenzíva ösztönözte a kurdokat. Kifejezte reményét, hogy a sikeres párbeszéd "nagy lépést jelent majd Szíria szuverenitásának, területi épségének és természetesen függetlenségének helyreállítása felé". Elismerte, hogy Moszkva mindig tett "bizonyos közvetítő lépéseket" ebben az irányban.

A tisztségviselő azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban - mint mondta - senki sem érdekelt.

Lavrentyjev aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a török hadművelet és a menekültek oda tervezett betelepítése megbonthatja a felekezetek közötti törékeny békét a régióban, és elégedetlenséget szülhet a helyi lakosság körében.

Közölte, hogy az asztanai tárgyalási folyamat következő fordulóját november közepén tartják majd Nurszultanban. Keddi bagdadi bejelentés szerint egyébként ezen megfigyelői minőségben Irak is részt vesz majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!