Török puccskísérlet - Életfogytiglanra ítéltek számos embert az isztambuli Atatürk repülőtéren történtekkel kapcsolatban

Külföld, 2019.07.17

Életfogytiglani börtönbüntetésekre ítélt szerdán egy török bíróság 53 embert azokkal az eseményekkel kapcsolatban, amelyek a 2016. július 15-ei puccskísérlet során az isztambuli Atatürk repülőtéren elfoglalása következtében történtek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A pernek összesen 159 vádlottja volt.

A törvényszék az elítéltek közül 10-et az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt súlyosbított, 43-at pedig az alkotmány megsértésének bűntette miatt hagyományos életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott. Az úgynevezett súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés egy sor korlátozás révén tovább nehezíti a rab sorsát.

A bíróság 85 érintettet az alkotmány megsértésében való segédkezés vádpontjában talált vétkesnek. Rájuk egyenként 12,5 év szabadságvesztést róttak ki.

Némely vádlott ellen szándékos emberölési kísérlet, személyi szabadság semmibe vétele, birtokháborítás, illetve légi jármű eltérítése miatt szabtak ki büntetést.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os katonai hatalomátvételi kísérletért. Gülen tagadja, hogy bármi köze volt az incidenshez. Ankara szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, így a haderőbe is. Törökország számos alkalommal kérvényezte Washingtontól az elmúlt három évben Gülen kiadatását, azonban eddig érdemi előrelépés nem történt az ügyben.

A hivatalos adatok alapján a 2016-os puccskísérletben 8651 katona vett részt közvetlenül. Ez a szám a török haderő akkori létszámának mintegy 1,5 százalékát tette ki.

A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Az elmúlt három évben összesen valamivel több mint 17 ezer katonát bocsátottak el a hadseregtől.

Törökország Gülen mozgalmát terrorszervezetté nyilvánította, így a tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

A bíróságok eddig legkevesebb 21 ezer gülenistát ítéltek börtönre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat. Az incidenssel kapcsolatos perek továbbra is folyamatban vannak.

A puccskísérletben a hivatalos összesítések alapján 251 ember meghalt, 2193 pedig megsebesült.

Az isztambuli Atatürk repülőtér a puccskísérlet éjszakájának egyik szimbolikus helyszínévé vált, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök 2016. július 16-án hajnalban itt tartotta meg rendkívüli sajtótájékoztatót, azt követően, hogy a hatóságok visszafoglalták a légikikötőt a puccsistáktól. Az ottani összetűzésekben két ember vesztette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!