TV műsor

Török puccskísérlet - Ismét csaknem száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot

Külföld, 2018.04.12

Újabb 98 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett, úgynevezett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintettek között jelenleg szolgálatot teljesítő katonatisztek is vannak, de az Anadolu nem közölte a számukat.

A csütörtöki műveletnek Izmir és Isztambul a két központja, de a rendőrségi fellépés további 34 tartományra kiterjed. Reggelre 58 gyanúsítottat már előállítottak a hatóságok.

Az elfogottak közül a vádak szerint legalább 45-en felhasználói annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a kormányzat szerint a 2016-os puccskísérletet is szervezték.

A török vezetés a hatalomátvételi incidensért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé. Gülen tagadja az összeesküvés vádját. Ankara szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

Törökországban az elmúlt közel 21 hónap alatt nagyjából 111 ezer embert menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, üzletembereket, újságírókat és tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő múlt csütörtökön a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában leszögezte: nyilvánvaló, hogy a puccskísérlet óta fenntartott rendkívüli állapot újabb három hónapos meghosszabbítására szükség van.

Az intézkedés jelenleg április 19-ig van érvényben.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!