Török puccskísérlet - Újabb 86 ember ellen adtak ki elfogatóparancsokat gülenizmus miatt

Külföld, 2019.08.23

Újabb 86 ember ellen adott ki elfogatóparancsokat pénteken az ankarai főügyészség azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a 2016. július 15-ei törökországi katonai puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a rendőrség pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó igazgatósága 52 olyan embert keres, akik a hatalomátvételi incidens után bezáratott magániskolák alkalmazottjai voltak. Közülük 36-ot már őrizetbe vettek.

További 34 embert a légierővel kapcsolatos nyomozás keretében keresnek a hatóságok. Őket az eljárások miatt korábban felfüggesztették a parancsnokságon végzett állásukból. A rendőrségnek a szervezett bűnözés felszámolásáért felelős osztálya eddig 21 gyanúsítottat állított elő közülük. Az ellenük irányuló művelet Törökország 81 tartományából 17-re terjed ki.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a 2016-os puccskísérlettel. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, és ebben a folyamatban a tanító egyebek mellett saját iskoláira támaszkodott. Az incidenst követő első törvényerejű rendelettel 1043 gülenista magániskolát és diákotthont, 1229 alapítványt és egyesületet, 35 egészségügyi intézményt, 19 szakszervezetet, valamint 15 egyetemet bezárattak.

A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan, bár az utóbbi egy hónapban ilyen mértékű razzia nem történt.

Süleyman Soylu török belügyminiszter legutóbbi, márciusi beszámolója szerint eddig nagyjából 511 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük van Gülen mozgalmához és azon keresztül az összeesküvéshez. A hatalomátvételi incidenssel kapcsolatosan jelenleg mintegy 31 ezer ember ül börtönben.

Törökország Gülen mozgalmát terrorszervezetté nyilvánította, így a tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

Az isztambuli főügyészség egyik júliusi közleményében rámutatott: továbbra is a gülenista terrorszervezet jelenti a legnagyobb veszélyt az állam alkotmányos rendjének megbontására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!