Török választások - A török médiahatóság vizsgálatot indított több ellenzéki televízióadó választási műsora kapcsán

Külföld, 2023.05.30

Vizsgálatot indított a török médiahatóság, a Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsa (RTÜK) kedden hat török ellenzéki televízióadó választási műsorával kapcsolatban az e hónapban tartott elnök- és parlamenti választásokat követően.

A médiafelügyelet a hivatalos Twitter-fiókján jelentette be a lépést.

Az RTÜK azt írta, hogy nézői panaszok nyomán vizsgálat indult a Halk TV, a Tele1, a KRT, a TV5, a Flash Haber és a SZC TV ellen, amelyek "a nemzetet sértésekkel és támadásokkal megalázni próbáló megnyilatkozásoknak" adtak helyet adásukban.

A hatóság példaként említette Cigdem Toker újságírót, aki például a FOX TV-n azt mondta, hogy "a demokrácia nem kizárólag a szavazóurnából áll".

Törökországban május 14-én elnök-, illetve parlamenti választásokat tartottak. Az elnökválasztás esetében május 28-án második fordulót is rendeztek, miután az első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Az ellenzéki összefogás mindkét szavazáson alulmaradt a kormányoldallal szemben.

Az RTÜK elnöke, Ebubekir Sahin kedden később a hivatalos Twitter-fiókján rámutatott: nem maradnak csendben azokkal szemben, akik "nem tisztelik a népakaratot, a demokráciát, a választási eredményeket, és megpróbálják megalázni a népet, szent nemzetünket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!