Török védelmi miniszter: az orosz védelmi rendszer megvásárlása nem vezethet amerikai szankciókhoz Ankara ellen

Külföld, 2019.04.15

Az Sz-400-as orosz rakétaelhárító rendszer megvásárlása nem vezethet amerikai szankciókhoz Ankara ellen - fogalmazott Hulusi Akar török védelmi miniszter hétfőn egy washingtoni konferencián.

A török politikus hangsúlyozta azt is, hogy Ankara nem ellensége Washingtonnak és továbbra is elkötelezett tagja a NATO-nak.

Akar leszögezte: hazája arra számít, hogy orosz fegyverzet megvásárlása ellenére továbbra is vásárolhat amerikai F-35-ös vadászbombázókat, sőt, változatlanul részt vehet egyes alkatrészei gyártásában is.

"Szilárd meggyőződésünk szerint szerencsétlen dolog összekapcsolni az Sz-400-as rakétaelhárító rendszerek vásárlását az F-35-ös programban történő részvételünkkel" - fogalmazott a török miniszter, s kifejezte egyúttal, hogy Ankara elvárja, hogy mind az Egyesült Államok, mind a többi partnere tiszteletben tartsa kötelezettségeit.

A tárcavezető közölte azt is, Törökország "technikai tárgyalásokat" javasolt az Egyesült Államoknak a tervezett orosz fegyverzetvásárlás miatti "technikai aggodalmak" tisztázására. Akar nem közölt részleteket arról, vajon Törökország mit ért ez alatt.

Hulusi Akar a török kutatásokkal foglalkozó és a török kormányzattal szoros kapcsolatokat ápoló SETA Alapítvány konferenciáján elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok nemrégiben ismételten ajánlatot tett Patriot típusú amerikai rakétavédelmi rendszer vásárlására.

Washington többször figyelmeztette Ankarát, hogy amennyiben orosz védelmi rendszert vásárol, többé nem vehet részt az amerikai F-35-ös programban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt héten megismételte: Washington közölte Ankarával, hogy orosz fegyvervásárlás esetén számíthat az úgynevezett CAATSA-törvény értelmében hozott szankciókra. Ezt a törvényt - amelynek teljes neve Amerika Ellenségeinek Fékentartása Szankciók révén - 2017 augusztusában írta alá Donald Trump amerikai elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!