Törökország az uniós szakminiszterek figyelmeztetése ellenére második fúróhajóját is elindította Ciprus felé

Külföld, 2019.06.20

Törökország csütörtökön a második, Yavuz nevű fúróhajóját is elindította Ciprus irányába annak ellenére, hogy kedden az európai uniós (EU) tagországok illetékes szakminiszterei válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba az általuk illegálisnak tartott török próbafúrások miatt.

A Yavuz a kizárólag Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársasághoz tartozó Famagustai-öbölbe tart és várhatóan július elején lát munkához.

Fatih Dönmez török energiaügyi miniszter az Isztambul melletti Dilovasi kikötőjében tartott csütörtöki ceremónián felszólalva elmondta: a hajó 3300 méteres mélységig fúr majd le, és mintegy három hónapon át végez munkálatokat.

Kedden az EU-tagországok illetékes szakminiszterei elítélték a török próbafúrásokat, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével. A tárcavezetők luxembourgi tanácsülésükön megbízták az Európai Bizottságot, hogy készítsen elő "megfelelő válaszlépéseket" az ügyben.

A megosztott sziget környékén nemrégiben kezdődtek meg a török próbafúrások az Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Törökország első fúróhajójának a neve Fatih.

Ankara és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében, miután a szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Dönmez csütörtöki beszédében leszögezte: Ankara kész a végletekig megvédeni a saját, valamint a török ciprióták jogait. Egyúttal hangsúlyozta: azt akarják, hogy a sziget "forrásai" igazságosan legyenek szétosztva. Törökország minden tevékenysége meg fog felelni a nemzetközi szabályozásnak - tette hozzá.

A török külügyminisztérium egyik május elején kiadott közleményében arra mutatott rá, hogy a Földközi-tenger keleti térségének országai között még nem született a nemzetközi jogszabályokkal összhangban méltányosságra alapuló olyan megállapodás, amely kijelöli a tengerfenéken a kizárólagos gazdasági övezeteket. A tárca hangsúlyozta: amíg a sziget görög fele nem vonja be a sziget török lakosságát egyenjogú partnerként a szénhidrogén-forrásokat illető döntéshozó mechanizmusokba vagy egyoldalúan folytatja ezzel kapcsolatos tevékenységeit, addig a török ciprióták is ki fognak állni a tengerfenékre vonatkozó jogaikért.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

A török haditengerészet idén már két olyan nagyszabású hadgyakorlatot is tartott, amely a Törökországot övező vizek mindegyikére, a Fekete-tengerre, az Égei-tengerre és a Földközi-tengerre is kiterjedt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!