Törökország bekérette az amerikai nagykövetet a képviselőház határozatai miatt

Külföld, 2019.10.30

A török külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét, David Satterfieldet - jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva, miután az amerikai képviselőház kedden népirtásként ismerte el a múlt század elején az Oszmán Birodalomban az örmény kisebbség ellen elkövetett bűnöket, és szankciókat helyezett kilátásba Törökország ellen az északkelet-szíriai hadművelet miatt.

A beszámoló szerint a török külügyi tárca tudatta a nagykövettel, hogy elutasítja az amerikai döntést, amely népirtásként ismeri el az örmények elleni török tetteket. Hangsúlyozták, hogy szerintük a határozat belpolitikailag motivált, valamint történelmileg és jogilag is megalapozatlan - idézte az Anadolu a minisztérium írásos közleményét.

Ankara határozottan elítélte a szíriai offenzíva okán kilátásba helyezett büntetőintézkedéseket is - tette hozzá a hírügynökség.

A demokrata többségű amerikai képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot, amely népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örményellenes tetteket. A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az oszmán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt.

Törökország vitatja, hogy mai területén és az Oszmán Birodalomban az örmény közösség népirtás áldozata lett. A halottak 1,5 millióra becsült számát sem ismeri el, azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált.

Az amerikai képviselőház kedden egy olyan törvénytervezetet is elfogadott, amely elítéli a török katonai beavatkozást Északkelet-Szíriában. A kétpárti egyetértéssel előterjesztett, 403:16 arányban elfogadott javaslat egyben arra kötelezi Donald Trump amerikai elnököt, hogy szankciókat és egyéb korlátozásokat foganatosítson Törökország és török tisztségviselők ellen. Egyebek között szigorítanák a fegyvereladásokat Törökország számára, korlátoznák magas rangú török tisztségviselők amerikai beutazását és hozzáférésüket az esetlegesen az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz.

Az amerikai képviselőház lépései ellen előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitter-fiókján, a török külügyminisztérium pedig közleményben is tiltakozását fejezte ki.

Törökország október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában az amerikai hadsereg által kiképzett és felfegyverzett Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet fő ereje, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, miután Ankara az utóbbit a törökországi kurd szakadárok szövetségesének tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!