Törökország szerint foglyul ejtették hat állampolgárát a kelet-líbiai erők

Külföld, 2019.06.30

A török külügyminisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy fogva tartanak hat török állampolgárt Líbiában az ország keleti részét ellenőrző Halífa Haftar tábornok "illegális erői", amelyek az előző nap a helyi török érdekeltségek elleni támadással fenyegetőztek.

A tárca a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte. Jelezték: amennyiben a kelet-líbiai tobruki kormányhoz hű Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) nem tesz eleget a felszólításnak, a milícia legitim hadi célponttá válik. A török tárca egyúttal banditizmusnak és kalózkodásnak minősítette állampolgárai fogva tartását.

Az LNA szóvivője, Ahmed al-Miszmári tábornok pénteken azzal vádolta Törökországot, hogy szárazföldön és levegőben is közvetlen támogatást nyújt, katonákat és eszközöket bocsát a rendelkezésére az ENSZ támogatta, tripoli székhelyű, rivális egységkormányhoz hű erőknek.

Haftar szombaton tilalmat rendelt el a Líbia és Törökország közötti légi járatokra, és közölte, hogy a török hajók, repülőgépek, illetve az országban működő török vállalatok immáron törvényes hadi célpontok lesznek erői számára. Az LNA fenyegetőzéseire válaszul számos török étterem bezárt, és eltávolították a feliratokat a török boltokról több kelet-líbiai városban helyi tisztségviselők és szemtanúk vasárnapi beszámolója szerint.

Hulusi Akar török védelmi miniszter vasárnap válaszcsapásokat helyezett kilátásba a kelet-líbiai erők fenyegetőzéseit követően. Mint fogalmazott, a török egységekkel szembeni bármiféle ellenséges álláspont vagy ellenük irányuló támadás a leghatásosabb és legerősebb jellegű intézkedésekkel találná magát szembe.

Az nem tisztázott, hogy az LNA miképpen szerezne érvényt a légi járatokra vonatkozó tilalomnak, ugyanis a líbiai légitársaságok Törökországba tartó járatai a fővárosból, Tripoliból, valamint a nyugat-líbiai Miszráta városból szállnak fel. Ezek a területek azonban nem állnak az LNA ellenőrzése alatt. Ráadásul a nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely az LNA előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar április 4-én megindította csapatait a főváros ellen.

Haftar az offenzívával kapcsolatos döntését azzal indokolta: meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!