Történelmi csúcson Oroszország nemzetközi tartalékai

Külföld, 2021.09.07

Oroszország nemzetközi tartalékai szeptember 1-jén elérték a 618,2 milliárd dollárt, ami történelmi csúcsot jelent - közölte kedden az orosz központi bank.

A nemzetközi tartalékok értéke augusztus 1-jéhez képest 2,8 százalékkal, 17,18 milliárd dollárral nőtt. A devizatartalék 4,15 százalékkal, 485,484 milliárd dollárra emelkedett, míg az arany értéke 1,61 százalékkal 132,697 milliárd dollárra csökkent.

Tavaly szeptember elején az orosz tartalékok 594,4 milliárd dollárra rúgtak.

Oroszország nemzetközi tartalékait a központi bank és a kormány által birtokolt, nagymértékben likvid külföldi eszközök alkotják. A nemzetközi tartalékok a devizatartalékok és a monetáris arany mellett magukban foglalják az SDR-ben, az IMF-ben lévő tartalékpozícióban és egyéb devizakövetelésekben megtestesülő értékeket is.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztusban mintegy 650 milliárd dollárt osztott szét tagállamai között SDR - különleges lehívási jogok - formájában. Ebből az összegből mintegy 18 milliárd dollárt Oroszország kapott.

Az SDR (Special Drawing Rights) az IMF tagországai által használható tartalék- és hitelezési eszköz. Az SDR-kibocsátás hasonló ahhoz, mint amikor egy jegybank pénzt nyomtat és injektál a gazdaságba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!