Tovább lassult az euróövezeti GDP-növekedés a harmadik negyedévben

Külföld, 2018.11.14

A harmadik negyedévben az előző negyedévi növekedéshez képest lassult és négy éve a legalacsonyabb ütemet érte el az euróövezeti GDP-növekedés az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett második becslése szerint. Magyarország a harmadik legnagyobb éves növekedési ütemet érte el a harmadik negyedévben az Európai Unióban.

Az euróövezet 19 tagállamában a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,3 százalékkal. A második negyedévben az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt a növekedés negyedéves bázison.

A harmadik negyedévben az euróövezetben elért 0,2 százalékos GDP-növekedés 2014 második negyede óta a leglassúbb lett. Részben annak köszönhetően, hogy Németországban három és fél éve első alkalommal zsugorodott negyedéves bázison a bruttó hazai termék termelése, Olaszország pedig nem ért el negyedéves növekedést a harmadik negyedévben.

A 2017 harmadik negyedévihez képest az euróövezetben 1,7 százalék, az EU-ban 1,9 százalék volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben.

Az éves GDP-növekedés mindkét régióban lassult. Az euróövezetben a második negyedévben 2,2 százalék, az első negyedévben 2,4 százalék, 2017 negyedik negyedévében 2,7 százalék volt az éves növekedési ütem. Az EU-ban a második negyedévben 2,1 százalék, az elsőben 2,3 százalék, a tavalyi negyedik negyedévben 2,6 százalék volt az éves növekedési ütem.

A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Románia érte el a harmadik negyedévben, 1,9 százalékosat. A lettországi GDP 1,8 százalékkal, a lengyel 1,7 százalékkal, a magyar 1,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévihez képest.

A német GDP 0,2 százalékkal zsugorodott, a francia 0,4 százalékkal nőtt negyedéves bázison a harmadik negyedévben.

A harmadik negyedévben a legnagyobb éves növekedést Lengyelország érte el, 5,7 százalékosat. A növekedési rangsorban a második Lettország lett 5,5 százalékkal, a harmadik pedig Magyarország 5,0 százalékkal.

Németország 1,2 százalék, Franciaország 1,5 százalék éves GDP-növekedést ért el a harmadik negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!