Tovább növekedett a halálos áldozatok száma a tűzvészben megsemmisült város romjai között Mauin

Külföld, 2023.08.19

A Hawaiihoz tartozó Maui szigetén szombaton folytatták a kutyás keresőcsapatok a romok átkutatását, miközben hajnalra 114-re növekedett a megtalált halálos áldozatok száma az elmúlt száz év legsúlyosabb amerikai erdőtüzében.

Josh Green, Hawaii állam kormányzója pénteken a nagyrészt elpusztult Lahaina városának gyors újjáépítését ígérte, azt mondta, hogy a helyreállítás évekbe telhet, és dollármilliárdokba kerül. Helyi csoportok ugyanakkor arra szólították fel a kormányzót, hogy az újjáépítés módját illetően a lakosok szava legyen a döntő.

A szövetségi vészhelyzet-kezelési szervezet (FEMA) adatai szerint péntekig már 5,6 millió dollár (mintegy 2 milliárd forint) gyorssegélyt fizettek ki a károsult családok számára, az otthonukat elvesztettek elszállásolására további 1,6 millió dollárt fordítottak eddig.

Maui turisztikai bizottsága ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a sziget gazdasága számára a turizmus nélkülözhetetlen, ugyanis minden helyben megtermelt gazdasági érték 70 százaléka a turizmushoz kötődik. A kormányzó ezzel kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy a sziget nyugati részét kerüljék, el, de hangsúlyozta, hogy a térség többi területe nyitva van a látogatók előtt.

Az adatok szerint 2023 első felében már 1,4 millió turista kereste fel a mintegy 1880 négyzetkilométer kiterjedésű szigetet, ami a Hawaii szigetcsoport második legnagyobb szigete. Összehasonlításként Maui területe mintegy hétszerese a dunai Csepel-szigetnek.

A katasztrófa körülményeinek vizsgálata is folytatódik, amelynek során súlyos bírálatok érték a vízgazdálkodási bizottságot (Commission On Water Resource Management), mert késlekedett a víz átirányítására vonatkozó engedély megadásával, amit oltásra fordítottak volna. Egy agrárgazdálkodási szervezet, a West Maui Land Company azt állítja, hogy a hatóság órákat késlekedett, ami azt jelentette, hogy már túl késő volt a gyorsan terjedő lángok megfékezése.

Csütörtökön lemondott Maui vészhelyzet-kezelési vezetője, miután azzal magyarázta a vészjelző-szirénák némaságát a tűzvész idején, hogy azokat szökőár esetére tartják fenn. Herman Andaya ugyanakkor hivatalosan egészségügyi okokra hivatkozva adta be lemondását posztjáról.

A lángok augusztus 8-án csaptak fel Maui szigetén, amelynek nyugati partvidéki részén okozták a legsúlyosabb károkat, Lahaina történelmi kisvárost szinte teljes egészében felemésztette a tűzvész, amely a száraz bozóton keresztül rendkívül gyorsan terjedt át a lakott területre, ahol 2200, többségében lakóház égett le.

A katasztrófa utáni segélyek és az újjáépítés megkezdésére pénteken Joe Biden elnök rendeletben újabb forrásokat nyitott meg a Hawaiihoz tartozó Maui számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!