Tovább szigoríthatják a bűnözővé váló elutasított menedékkérők kitoloncolását Németországban

Külföld, 2022.07.06

Tovább szigoríthatják a bűnözővé váló elutasított menedékkérők kitoloncolását Németországban, az ideiglenes tartózkodási engedéllyel legalább öt éve az országban élő és törvénytisztelő elutasított menedékkérők pedig esélyt kaphatnak a határozatlan időre szóló tartózkodási engedély megszerzésére egy törvénytervezet szerint, amelyet szerdán fogadott el a szövetségi kormány.

Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata-zöldpárti-liberális kormányának úgynevezett első migrációs csomagja az előterjesztő szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser szavai szerint az illegális migráció visszaszorítását és a szabályos migráció előmozdítását szolgálja.

A törvényhozás elé terjesztett javaslat "megteremti a megfelelő egyensúlyt" - emelte ki a miniszter a kormányülés után tett nyilatkozatában.

Kifejtette: mindenekelőtt "gyorsabban és következetesebben" kell eltávolítani az országból az úgynevezett megtűrt státuszban lévő és a bűnözés útjára lépő vagy közveszélyesnek minősített embereket. Ezért a javasolt jogszabály rendelkezik a többi között az adminisztratív eljárások egyszerűsítéséről és arról is, hogy könnyebben megvonhassák az ideiglenes tartózkodási jogot a bűnözőktől, és elrendelhessék a kitoloncolásig tartó őrizetüket. Így "megakadályozzuk, hogy az ország elhagyására kötelezett bűnözők a kitoloncolás előtt elrejtőzzenek" - idézték a belügyminisztérium közleményében Nancy Fraesert.

Ugyanakkor azok a megtűrt külföldiek - vagyis olyan elutasított menedékkérők, akik valamilyen okból átmenetileg mégis maradhatnak az országban -, akik tisztelik a német törvényeket, esélyt kaphatnak a munkavállalás szabadságát is magában foglaló, teljes körű beilleszkedéshez szükséges állandó tartózkodási jog megszerzésére.

Ez a lehetőség azoknak jár, akik 2022 elején már ötödik éve tartózkodtak Németországban, nem követtek el bűncselekményt, és elkötelezettek a szabadságon alapuló demokratikus berendezkedés mellett. Ők egy évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt kaphatnak, ennyi idő alatt kell bizonyítaniuk, hogy képesek közpénzből finanszírozott támogatás nélkül eltartani magukat. A határozatlan idejű tartózkodási engedélyt a próbaidőszak végén kaphatják meg.

A tárca adatai szerint tavaly év végén 242 029 megtűrt külföldi élt Németországban, közülük 136 605-en több mint öt éve.

A Scholz-kormány a menekültügyi rendszer mellett a szakképzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásában is javasol változtatásokat az első migrációs csomagjában. A tervek között szerepel az úgynevezett harmadik országokból - az EU-n kívülről - érkező szakképzett munkavállalók családegyesítésének megkönnyítése azzal, hogy megszüntetik a német nyelvtudás igazolásának követelményét a munkavállalók családtagjainak esetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!