Továbbra sem lehet népszavazással lerövidíteni a választási ciklust Szlovákiában

Külföld, 2022.02.15

Elutasította a pozsonyi törvényhozás kedden azokat a képviselői javaslatokat, amelyek úgy módosították volna az ország alkotmányát, hogy egy sikeres népszavazással lerövidíthetővé vált volna a választási ciklus - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A javaslatok azt célozták, hogy az alaptörvény egyértelműen tegye lehetővé népszavazás útján az előrehozott parlamenti választások megtartását.

Az adott témában a törvényhozók elé két hasonló képviselői javaslat került kedden. Az egyiket a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) képviselője, Milos Svrcek, a másikat az ellenzéki, jelenleg pártonkívüli, de a nemzeti radikális Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) listáján a törvényhozásba került Tomás Taraba terjesztette be. Mindkét javaslatot már a törvényhozási folyamat korai szakaszában, első olvasatban elutasította a pozsonyi parlament.

A most elvetett alkotmánymódosítási javaslatokkal közvetlenül nem függ össze, de előzményük, hogy tavaly a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) kezdeményezése alapján egy petíciós akcióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban nem került sor, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki a referendumot, miután az ő beadványára az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!