TV műsor

Trump: a józan ész kívánja meg Oroszország meghívását a G7-ek tanácskozására

Külföld, 2020.06.03

A józan ész kívánja meg Oroszország meghívását a G7-es országcsoport csúcsértekezletére - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox rádiónak adott szerdai interjújában.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy sokkal könnyebb lenne bizonyos kérdésekre megoldást találni, ha a tárgyalóasztalnál helyet foglalna Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

"Sok téma van, amelyet megbeszélhetnénk Putyinnal" - fogalmazott Trump, hozáfűzve, hogy ha az orosz elnök jelen van, akkor "megcsinálhatunk dolgokat".

Donald Trump kitért belpolitikai kérdésekre is, elsősorban a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéssorozatra. Tagadta az amerikai AP hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülését, miszerint a biztonsági óvóhelyre kísérték a tüntetések miatt.

"Ez hamis hír" - fogalmazott, és elmondta, hogy nem kimenekítették őt, hanem a munkatársaival együtt megnézte a bunker állapotát.

"Napközben mentem le, hogy megnézzem, mert ki tudja, mikor lehet szükség az igénybe vételére" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy kérte-e a Fehér Ház melletti Lafayette térről a tüntetők eltávolítását, amikor hétfőn meglátogatta a részben kiégett Szent János templomot, az elnök nemmel válaszolt. Hozzáfűzte, hogy nem vetettek be könnygázt" a protestálók ellen. Mark Esper védelmi miniszter szerdán tartott sajtókonferenciáján megerősítette: a Nemzeti Gárda nem használt könnygázgránátot és gumilövedéket a Lafayette téren. Az amerikai parkrendőrség még kedden arról adott ki közleményt, hogy lovas rendőröket vezényelt a helyszínre, füstbombák és nem-halálos gázpisztolyok, valamint paprikalövedékek használatára adott engedélyt a kövekkel dobálózó, erőszakos tüntetők megfékezésére. A rádióinterjúban Donald Trump mindazonáltal kifejtette: a Nemzeti Gárda és a szövetségi rendfenntartó erők mozgósítása a fővárosban, Washingtonban példa lehet más tagállamok és városok számára is, hogyan lehet az erőszakot megfékezni. Megismételte korábbi álláspontját: "rendre és törvényességre van szükségünk". Hozzáfűzte még, hogy azokat az államokat és nagyvárosokat, ahol az erőszakos tüntetések zajlanak "nem republikánusok, hanem liberális demokraták irányítják".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!