TV műsor

Trump-Kim csúcstalálkozó - Az amerikai elnök kész felállni a tárgyalóasztaltól, de siker esetén meghívja az észak-koreai vezetőt Washingtonba

Külföld, 2018.06.07

Kész akár felállni is a Szingapúrban tartandó jövő keddi csúcstalálkozón a tárgyalóasztaltól, de siker esetén meghívja Kim Dzsong Unt Washingtonba - hangoztatta Donald Trump amerikai elnök az Abe Sindzó japán kormányfővel a Fehér Házban tartott csütörtöki közös sajtókonferenciáján.

Az elnök hangsúlyozta: a csúcstalálkozón aláírhatják a koreai háború lezárását jelentő békemegállapodást, de ez csak a kezdeti lépés. "Hosszú folyamat vár ránk" - fogalmazott. Trump gyümölcsözőnek nevezte a japán kormányfővel folytatott megbeszéléseit, de - mint mondta - a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kérdések megvitatása mellett ezúttal Észak-Koreára és a várható csúcstalálkozóra koncentráltak. Dicsérte Kína és Dél-Korea szerepét a csúcstalálkozó létrejöttében, többször is név szerint kiemelve Hszi Csin-ping kínai elnök közreműködését. Az amerikai elnök kitért arra az eddig ismeretlen tartalmú, az amerikai sajtóban rejtélyesnek minősített levélre is, amelyet Kim Dzsong Un küldött, és amelyet a múlt pénteken adott át a Fehér Házban Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt alelnöke. "Nagyon meleg hangvételű" és "nagyon kedves" levél - mondta, bár részleteket nem közölt. Az elnök fontosnak tartotta többször is aláhúzni, hogy a szingapúri csúcstalálkozó csak az első lesz a sorban. "Ezt a problémát már régen meg kellett volna oldani" - fogalmazott, utalva a korábbi amerikai kormányzatok Észak-Koreával kapcsolatos politikájára. Reményét fejezte ki, hogy az amerikai - észak-koreai kapcsolatok a találkozó után normalizálhatók. Újságírói kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta: "teljességgel készen áll" arra, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól. A japán kormányfő annak fontosságát emelte ki, hogy Tokiónak és Phenjannak közvetlen tárgyalásokat kell folytatnia az Észak-Korea által elrabolt japánok ügyében. Trump elnök "mélyen átérzi", hogy szükség van a legalább egy tucat japán állampolgár hazahozatalára" - fogalmazott Abe, hozzátéve, hogy ebben számít az amerikai kormányzat segítségére. Csütörtökön amerikai-japán külügyminiszteri tárgyalások is voltak, és ezt követően az amerikai Mike Pompeo sajtóértekezletet tartott. Ezen megerősítette, hogy Washington és Phenjan "nagyon komolyan" elkötelezett a csúcstalálkozó sikere mellett. Közölte: Kim Dzsong Un személyesen tudatta vele, hogy készen áll az atomfegyver-mentesítésre. Pompeo szerint Kim Dzsong Unnak "bátor lépéseket" kell tennie, az Egyesült Államok tetteket vár, "nem elégszik meg szavakkal", s az egyetlen eredmény, amelyet az amerikai elnök elfogad, az a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése. Hangsúlyozta egyúttal azt is, hogy amennyiben a diplomáciai erőfeszítések eredménytelenek lesznek, Washington szankciók kivetésével tovább növeli a gazdasági nyomást Észak-Koreára.

Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a csúcstalálkozó után Pekingbe utazik.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!