TV műsor

Trump ügyvédei szerint az impeachment a demokraták politikai bosszúja

Külföld, 2021.02.13

A demokraták politikai bosszújának nevezte a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) a korábbi elnök egyik jogi képviselője pénteken.

Donald Trump Michael T. van der Veen felszólította a szenátorokat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a "kirívóan alkotmányellenes politikai bosszúval". A volt elnök ügyvédje "politikai indíttatású boszorkányüldözésnek" nevezte a felelősségre vonási eljárást.

Michael T. van der Veen szerint Trump január 6-i beszéde a Capitolium elleni támadás előtt nem szított "törvénytelen magatartást". A védőügyvéd videókat is bejátszott, amelyeken Trump más alkalommal, többször buzdított arra, hogy mindenki tartsa be a törvényeket és a rendet.

"Bármilyen törvénysértő magatartással vádolni az elnököt elvetemült és szörnyű hazugság" - fogalmazott Trump jogi képviselője.

A demokrata többségű képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat Donald Trump ellen, a Capitolium január 6-i megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. Az incidensben öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

David Schoen, Donald Trump másik védőügyvédje beszédében azzal vádolta meg az úgynevezett impeachment-menedzsereket, hogy szerdai és csütörtöki érveléseik során manipulált bizonyítékokat mutattak be.

"Van okunk azt feltételezni, hogy a ház vezetői manipulálták a bizonyítékokat és szerkesztették a videófelvételeket" - mondta Schoen.

"Ha megtették, és ez egy bírósági tárgyalás lenne, akkor a bíró megbüntetné őket" - fogalmazott.

Trump jogi csapata veszélyes kettős mérce használatával és képmutatással vádolta meg a demokrata képviselőket, akik szerint a korábbi elnök lázadást szított azzal, hogy január 6-i beszédében a "harcoljatok pokolian" kifejezést használta. Az ügyvédek egy 11 perces videót játszottak be, amelyen az látható, hogy az impeachment-menedzserek és demokrata szenátorok ugyanezt a kifejezést használják.

Donald Trump jogi képviselői mindössze három óra alatt befejezték érvelésüket. A szenátus vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy az eljárás során a vád és a védelem is 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Azonban a volt elnök jogi csapata ezt nem használta ki.

A védelem érveinek meghallgatása után a szenátorok kérdéseket tehettek fel, amelyekre az impeachment-menedzserek és Donald Trump ügyvédei válaszoltak. Demokrata szenátorok a CNN amerikai televíziónak azt nyilatkozták, hogy - helyi idő szerint - szombaton délelőtt újra összeül a felsőház és információik szerint a végső szavazásra délután három óra körül kerülhet sor.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, akkor a szenátus felmentette.

Nagy valószínűséggel most is ez lesz az eljárás vége, ugyanis az elítéléshez a szenátusban kétharmados többség kell, azonban a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig egy keddi szavazáson is csak hatan voksoltak közülük a Trump elleni impeachment alkotmányossága mellett.

Ha Donald Trumpot végül mégis elítélik, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és a szenátus egy utólagos szavazást tarthat arról, hogy soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ehhez már nem kell kétharmad, elég az egyszerű szavazattöbbség.
(MTI)

Címkék

Donald Trump Impeachment
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!