Túlbuzgósággal tiltakoznak a szolgálati nyugdíjak tervezett reformja ellen a román börtönőrök

Külföld, 2023.05.31

Munkalassítással, illetve túlbuzgósággal tiltakoznak Romániában a szolgálati nyugdíjak tervezett reformja ellen a börtönőrök - tudatta szerdán a büntetés-végrehajtási intézetek szakszervezeti szövetsége (FSANP).

"Jöjjenek a politikusok a bűnözőiket őrizni!" - címmel közölt helyzetjelentésében a szakszervezet börtönök bejáratát ábrázoló fotókkal adta hírül, hogy a "bürokratikus előírások" túlbuzgó betartása miatt, a rossz felszereltség és krónikus létszámhiány körülményei között szerdán a megszokott 45 perc helyett mintegy 2-4 órát vett igénybe az alkalmazottak bejutása szolgálati helyükre. Az elégedetlenségüket fehér karszalaggal is jelző börtönőrök azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert a törvény nem teszi lehetővé számukra a munkabeszüntetést.

A börtönőrök a nem járulékalapú, úgynevezett "speciális" nyugdíjak tervezett reformja ellen tiltakoznak, amelyeknek a felszámolására, illetve korlátozására Románia kötelezettséget vállalt a helyreállítási tervben (PNRR), ennek teljesítése nélkül pedig nem hívhatja le a számára elkülönített uniós pénzforrásokat. A bukaresti koalíciós pártok vezetői által két napja közzétett tervezet a korkedvezményes nyugdíjak fokozatos kivezetését irányozza elő, amelyet a rendőrök, börtönőrök és katonák szolgálati nyugdíjára is kiterjesztenének.

Az FSANP szerint a kormánykoalíció "gondolkodás nélkül" végrehajtja a Világbank és az Európai Bizottság "parancsait", és sem formálisan, sem informálisan nem konzultált a szolgálati nyugdíjak reformjáról a védelmi, belügyi vagy igazságügyi tárcával. A szakszervezet szerint - ha nekik is 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt - a börtönőrök "munkahelyükről mehetnek majd a koporsóba", mert ebben a hivatásban "a várható élettartam mindössze 62 év".

A megmozdulásról beszámoló G4Media hírportálnak Florin Stoica, a Bukarest melletti jilavai börtön szakszervezeti vezetője elmondta: az ország 45 büntetés-végrehajtó intézetének 12 500 alkalmazottja közül több mint 8000 szerda reggel 7 és 11 óra között megtagadta a szabályzat betűjétől eltérő szolgálatot, például nem vitte ki az elítélteket dolgozni.

A szakszervezeti vezető szerint valójában 20 ezer börtönőrre lenne szükség, a büntetésvégrehajtási rendszerben 16 050 állás közül mintegy 3500 betöltetlen, a kormány ráadásul létszámstopot hirdetett, így a börtönőröknek állandóan túlórázniuk kell, és a szolgálati nyugdíjak esetleges lefaragása, vagy a korkedvezményes nyugdíjazás eltörlése miatt a szakszervezet tömeges kilépésüket jósolja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!