Új oktatási minisztert neveztek ki Szerbiában

Külföld, 2023.07.25

Új oktatási minisztert neveztek ki Szerbiában kedden, miután a május 3-i belgrádi iskolai ámokfutást követően az akkori tárcavezető lemondott.

A szocialista Branko Ruzic helyére párttársát, Slavica Djukic Dejanovicot nevezte ki a szerbiai parlament a keddi ülésén. A 250 tagú törvényhozás 149 képviselője támogatta az új oktatási minisztert.

A 72 éves, neuropszichiáteri végzettséggel rendelkező Slavica Djukic Dejanovic korábban egészségügyi miniszter és a parlament házelnöke is volt.

Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt kilenc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

A gyilkosságokat követően az ellenzék utcára vonult, és Az erőszak ellen névvel rendezett békés tüntetéseket. Egyebek mellett az oktatási miniszter és a belügyminiszter menesztését is követelték. A belügyminiszter visszahívását a parlament nem szavazta meg, az oktatási miniszter azonban néhány nappal a történtek után lemondott. Közölte: felelősségteljes és a szakmaiságot szem előtt tartó emberként, szülőként és szerb állampolgárként az egyetlen észszerű és tisztességes döntést hozta meg ebben a helyzetben. "Az iskolai események drámai képeit, a könnyeket, amelyeket a meggyilkolt gyerekek vigasztalhatatlan szülei hullattak a részvétnyilvánításkor, örök életemben pecsétként fogom hordozni a lelkemen" - írta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!