Új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása, a dohányzás betiltása és a gázai lakosság támogatása a brit kormány új programtervezetében

Külföld, 2023.11.07

Új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása, a dohányzás fokozatos betiltása és a Gázai övezet lakosságának megsegítése szerepel a brit kormány kedden ismertetett új törvényalkotási és cselekvési tervezetének központi elemei között.

A programvázlatot, amely a konzervatív kormány 21 törvénytervezetéből 16-ot említ, III. Károly király olvasta fel a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában az évszázados hagyományokra visszatekintő parlamenti évadnyitó ceremónia keretében.

III. Károly, aki egy hét múlva ünnepli 75. születésnapját, most első ízben nyitotta meg uralkodóként az új törvényalkotási évadot. Édesanyja, II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után tavaly szeptemberben hunyt el életének 97., uralkodásának 71. esztendejében, és halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös ül az Egyesült Királyság trónján.

A parlamenti évadokat megnyitó trónbeszédeket mindig a kormány állítja össze, az uralkodó csak felolvassa, beleszólási, módosítási joga nincs.

A király által kedden ismertetett új kormányprogram valószínűleg az utolsó a jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választások előtt.

A programban kiemelt helyen szerepel, hogy a brit kormány az energiaellátási biztonság erősítése végett számos új olaj- és földgázkitermelési engedély kiadását tervezi annak érdekében, hogy Nagy-Britannia ne legyen rászorulva "ellenséges rezsimek" energiahordozóira.

Ennek a programnak az első elemét nemrégiben már bejelentették.

A Nagy-Britanniát megillető északi-tengeri szénhidrogénvagyon kitermelésének szabályozásáért felelős felügyeleti szerv (North Sea Transition Authority, NSTA) szeptemberben engedélyezte a termelés megkezdését a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhelyen, amely a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri olajmező.

Az Északi-tenger és az Atlanti-óceán földrajzi határvidékén fekvő Rosebank az eddigi feltáró vizsgálatokra alapozott becslések szerint 500 millió hordó nyersolajat rejthet.

Szerepel a kiemelt programpontok között a dohánytermékek értékesítésének fokozatos betiltása is. A tervezett jogszabály büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, így a most 14 éves vagy ennél fiatalabb korosztályok tagjai soha nem kerülnek olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehetnek.

Az uralkodó által ismertetett kormányprogramban szerepel Ukrajna további támogatása, a NATO erősítése, valamint annak biztosítása, hogy a Gázai övezet lakossága humanitárius segítséghez jusson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!