Új román-ukrán határátkelőt nyitott meg a két ország miniszterelnöke

Külföld, 2022.11.10

Új román-ukrán határátkelőt nyitott meg csütörtökön Nicolae Ciuca román és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, akik a két ország közötti szolidaritás jelenként értékelték az eseményt.

Nicolae Ciuca beszédében hangsúlyozta, hogy szolidaritásra és egységre van szükség ezekben a tragikus pillanatokban, amelyek Ukrajnát sújtják, utalva az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúra. Hozzátette: az új határátkelőhely hozzájárul ahhoz, hogy a két ország között könnyebb legyen az átjárhatóság mind a személy-, mind az áruforgalom számára. A román kormányfő arra emlékeztetett, hogy Románia a háború kezdete óta kiáll Ukrajna mellett és megtesz minden tőle telhetőt, hogy enyhítsen az ukrán lakosság szenvedésein. Közölte, hogy Romániába 2,7 millió ukrán állampolgár érkezett a háború kezdete óta, akiknek ellátást biztosítottak, és felidézte, hogy Bukarestnek létfontosságú szerepe volt az ukrán gabona exportjának elősegítésében is.

A román kormányfő ehhez még hozzáfűzte, hogy ukrán kollégájával csütörtöki megbeszélésükön az Ukrajnában élő román nemzeti kisebbség helyzetéről is tárgyalni fog, akik szavai szerint bizonyították, hogy hűséges és lojális állampolgárai Ukrajnának. A Vicovu de Sus-Krasznoilszk az első olyan állandó jelleggel működő határátkelőhely, amely az orosz-ukrán háború kezdete óta Ukrajna és egy európai uniós tagállam között nyílt - közölte szerdán a román kormány, amely aznapi ülésén fogadta el a megnyitáshoz szükséges jogszabályt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!