Újabb demokrata párti politikus szállt ki az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemből

Külföld, 2019.08.22

Jay Inslee, Washington állam kormányzója személyében szerdán este újabb demokrata párti politikus jelentette be, hogy kiszáll az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemből.

Az északnyugati tagállam kormányzója az MSNBC televízió egyik esti vitaműsorának vendége volt, amikor - láthatóan a műsorvezetőt is meglepve - közölte, hogy visszalép a versenyből. Úgy fogalmazott, "világossá vált" számára, hogy nincs esélye pártja elnökjelöltségének elnyerésére.

Bár Inslee Washington államban népszerű, országos elismertséget nem sikerült kivívnia. Kevesen adományoztak a választási kampányára, és a közvélemény-kutatási adatok alapján nem érte el azt a támogatottságot, amely szükséges lett volna ahhoz, hogy részt vehessen a demokrata elnökjelölt-aspiránsok szeptemberi televíziós vitájában.

A 68 éves Inslee márciusban indította kampányát, és szinte kizárólag a környezetvédelemmel és a klímaváltozással foglalkozott. A klímaváltozást "korunk legsürgetőbb kihívásának" nevezte, tízéves tervet vázolt fel arról, hogyan lehetne az Egyesült Államokat "átállítani" az úgynevezett tiszta energiára. Felszólította még a Demokrata Országos Bizottságot (DNC, a párt vezető testülete) is, hogy szervezzen országos vitát e kérdésről.

Több elnökjelölt-aspiráns, köztük Elizabeth Warren massachusettsi, Bernie Sanders vermonti, valamint Kamala Harris kaliforniai szenátor szerdán éjjel Twitteren gratulált a washingtoni kormányzónak ahhoz, hogy a klímavédelmet a választási kampány egyik fontos témájává tette.

Július elején Eric Swalwell kaliforniai képviselő, augusztusban pedig John Hickenlooper, Colorado korábbi kormányzója jelentette be, hogy nem harcol tovább a demokraták elnökjelöltségéért. Jelenleg 22 politikus van versenyben a pozícióért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!