A spliti Krug, valamint a rovinji Cap Aureo étterem első alkalommal kapott Michelin-csillagot. A zágrábi Dubravkin put, a szintén zágrábi Noel, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360 (fok), a rovinji Monte, a Pag szigetén található novaljai Boskinac, a korculai LD Terrace, a rijekai Nebo, a Mali Losinj szigetén található Alfred Keller és a jastrebarskoi Korak pedig sikeresen megtartotta csillagát.
Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta még 2017-ben.
Tizenkét horvát étterem Bib Gourmand minősítést kapott a jó ár-érték arányú ételekért.
A Michelin 2020-ban vezette be a francia kalauzba a zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kívánja felhívni a figyelmet azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget.
Ezt a jelzést Horvátországban elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel's étterme kapta meg, további két étterem, a Korcsula szigeti Konoba Mate és a jastrebarskoi Korak is rendelkezik még ezzel a jelzéssel.
A Michelin Guide Croatia idén először három különdíjat is kiosztott: a Fiatal Séf díjat, a Szolgáltatási díjat és a Sommelier díjat. A tehetséges fiatal szakácsok elismerésében Gabriela Filca séf részesült a rijekai Nebóból, a Sommelier díjat Dinko Lozica kapta a korculai LD Terrace-ből, a Szolgáltatási díjat pedig Vera Korak, a jastrebarskoi Korak étteremből.
Tonci Glavina turisztikai és sportminiszter úgy értékelte: a Michelin Guide új kiadása megerősíti a horvát gasztronómia minőségét és a szakácsok kiválóságát, akiket világszinten elismernek.
(MTI)
Tetszett a cikk?
Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!