Újabb közös légicsapást mért a húszik állásaira a brit és az amerikai légierő

Külföld, 2024.01.23

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen - jelentette be hétfő éjjel a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a hivatalos közleményben önvédelmi lépésnek nevezte az akciót és közölte: a légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt.

A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében.

Az amerikai légierővel közös akciónak összesen nyolc célpontja volt; ezek között mindenekelőtt "a húszik rakétatámadási és felderítő képességeihez kötődő" föld alatti tároló létesítmények szerepeltek - fogalmaz a brit védelmi minisztérium kommünikéje.

Nem sokkal az akció előtt a Downing Street bejelentette, hogy Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással, és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében.

A londoni védelmi tárca tájékoztatása szerint a hétfő éjjeli akcióhoz Ausztrália, Kanada, Bahrein és Hollandia nyújtott támogatást. E segítség mibenlétét a minisztérium nem részletezte.

A közlemény szerint a húszik november óta "harmincnál több" támadást hajtottak végre a nemzetközi hajózás ellen a jemeni partok előtt.

A brit és az amerikai légierő legutóbb január 11-én támadta együttes akció keretében a húszik jemeni katonai létesítményeit.

A közös brit-amerikai műveletek előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek azután kezdődtek, hogy a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!