Újabb rekordévre számít a Rheinmetall

Külföld, 2023.05.19

Újabb bevételi rekordot ér el a Rheinmetall 2023-ban a német védelmi ipari és technológiai vállalat vezérigazgatójának várakozása szerint.

Armin Papperger, a Magyarországon is tevékenykedő cég vezetője egy pénteken ismertetett interjúban elmondta, hogy 20 és 30 százalék közötti árbevétel-növekedésre számítanak, ami azt jelenti, hogy "2023 újabb rekordév lesz" a több mint 130 éves vállalat történetében.

Egyedül a német szövetségi kormány védelmi beruházási programja révén nagyjából 10 milliárd euró bevételre tehetnek szert. A német hadsereg (Bundeswehr) fejlesztését szolgáló projektek nemcsak Puma páncélozott gyalogsági harcjárművek gyártásáról szólnak, egy sor egyéb megállapodást is aláírtak már - mondta a Armin Papperger a Focus című német hírmagazinnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban bejelentették egy ukrajnai harckocsigyár felépítésének tervét, elmondta: hosszú távú stratégia, hogy a Panther nevű új harckocsitípust a megrendelőkkel együttműködésben, "helyben" gyártják. Ugyanakkor az is fontos, hogy "gyorsan segítsünk" - fogalmazott.

A Rheimetall az év végéig 2,5 milliárd euró értékű eszközzel és lőszerrel támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát - tette hozzá. Kiemelte, hogy Ukrajnának "a jelenlegi állás szerint egymillió darab tüzérségi lőszerre és ezer új járműre van szüksége".

A védelmi ipar egyik legnagyobb vállalatának vezetője a Focus szombaton megjelenő számához készített interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint úgy vélekedett, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja sokáig tarthat.

Meglehet, hogy a harcok időnként megszakadnak, és "taktikai, de akár geopolitikai okokból is" lesznek "lélegzetvételnyi szünetek", azzal viszont már nem lehet számolni, hogy Oroszország kerül ki győztesen a háborúból - mondta a Rheinmetall vezérigazgatója.

A társaság bevétele a 2022-es pénzügyi évben 6,410 milliárd euró volt, 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A működési eredmény - kamat- és adófizetés nélküli eredmény (EBIT) - 754 millió euró volt, ez 27 százalékos növekedés és rekord a vállalat történetében. A rendelésállomány pedig szintén minden korábbinál nagyobbra, 26,6 milliárd euróra emelkedett.

A világszerte több mint 25 ezer embert foglalkoztató vállalatcsoport Zalaegerszegen lánctalpas és kerekes járművek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, Várpalotán pedig gyártóközpontot épít a magyar fegyveres erők lőszerellátására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!