Újabb sikkasztásgyanús ügyben folyik eljárás Francois Fillon volt francia miniszterelnök ellen

Külföld, 2021.09.03

Újabb sikkasztásgyanús ügyben folyik eljárás Francois Fillon volt francia miniszterelnök ellen, akit tavaly azért ítéltek börtönbüntetésre, mert még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét - erősítették meg pénteken igazságügyi források az RTL rádió értesülését.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017-ben azért indított vizsgálatot közpénzek elsikkasztásának a gyanújával a volt kormányfő ellen, mert az Mael Renouard írót 2013 és 2015 között parlamenti asszisztensként foglalkoztatta.

Az író Francois Fillon beszédírója volt a miniszterelnöksége idején 2007 és 2012 között, majd ő írta meg a politikusnak az elnökválasztási programját bemutató kötetét, amely 2015 szeptemberben jelent meg. A könyv több mint 100 ezer példányban kelt el, s Fillonnak 250 ezer eurós honoráriumot biztosított.

A vizsgálat arra keresi a választ, hogy az ezen időszak alatt parlamenti asszisztensként 38 ezer eurót kereső Mael Renouard végzett-e más tevékenységet is a képviselő mellett, vagy kizárólag a könyv megírásával foglalkozott.

Igazságügyi források szerint az ügyben már 2017-ben vizsgálódni kezdett az ügyészség, párhuzamosan a politikus felesége, Penelope Fillon fiktív foglalkoztatása miatt indított eljárással, de aztán befagyasztották a vizsgálatot 2019 áprilisig, amíg az utóbbi ügy bírósági szakaszba került.

A politikus karrierjének a felesége nevében történt sikkasztási botránya vetett véget, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje kénytelen volt visszalépni a 2017-es elnökválasztástól, amelyet végül a centrista Emmanuel Macron nyert meg. Fillont két év letöltendő és három év szabadságvesztésre ítélték 2020 júniusban, de a politikusnak nem kellett börtönbe vonulnia, miután fellebbezett az ítélet ellen.

Az újabb eljárásban Fillont már meghallgatták, a vizsgálóbírók a közeljövőben döntenek arról, hogy vádemelés nélkül lezárják-e az ügyet vagy pedig büntetőbíróság elé küldik a visszavonult politikust.

"Elképesztő azt gondolni, hogy egy parlamenti munkatárs nem vehet részt a képviselője egyik politikai kötetének megírásában" - mondta az AFP hírügynökségnek Antonin Lévy ügyvéd, aki Francois Fillont képviseli. "Ez az eljárás teljesen az ügyészség kitalációja, amely üres eljárásokat akar mindenáron fenntartani, és néhány héttel a fellebbezési eljárás előtt előszedi őket" - tette hozzá. A felesége fiktív foglalkoztatása ügyében novemberben kezdődik Francois Fillon perének másodfokú tárgyalása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!