Újabb szakterületekre terjeszti ki együttműködését a Miskolci és Soproni Egyetemmel az EMTE

Külföld, 2023.11.28

Újabb szakterületekre terjeszti ki együttműködését a Miskolci Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), amely a napokban frissítette a két magyarországi intézménnyel a partnerségét - tudatta kedden az MTI-vel az erdélyi felsőoktatási intézmény.

A Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön önálló karokat működtető magyar magánegyetem közölte, hogy hétfőn a Miskolci Egyetem, míg kedden a Soproni Egyetem vezetőivel frissítette az évek óta fennálló együttműködési megállapodást.

Az erdélyi egyetem vezetői Kolozsváron fogadták a két magyarországi felsőoktatási intézmény képviselőit, akik a Bocskai-házban működő rektori hivatalba és a Kolozsvári Kar székhelyére is ellátogattak.

A Sapientia EMTE közleményében arra emlékeztet, hogy az elmúlt években megszilárdult a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér együttműködési rendszere, a magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai felsőoktatási intézmények ma már szoros kapcsolatot ápolnak egymással.

Mint írták, a sokrétű szakmai együttműködési rendszer erősítése céljából fontos, hogy a felek további közös kapcsolódási pontokat találjanak, ezt szolgálja a két frissített együttműködési megállapodás.

A Miskolci Egyetemet Horváth Zita rektor és Szűcs Péter rektorhelyettes képviselte Kolozsváron, őket Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, Balog Adalbert és Farkas Csaba rektorhelyettes, valamint Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja fogadta hétfőn.

Az új megállapodás szerint a két intézmény újabb szakterületekre terjeszti ki az együttműködést, szorosabb partnerséget céloz meg az Erasmus és Makovecz programban, közös pályázati lehetőségekben és képzési programokban gondolkodik.

A Soproni Egyetem részéről Fábián Attila rektor egyeztetett Tonk Márton rektorral, Farkas Csaba rektorhelyettessel és Náhlik Andrással, a Sepsiszentgyörgyi Kar dékánjával a 15 éves intézményközi szerződés új elemeiről. Rámutattak, hogy az elmúlt öt évben intenzívebbé vált a két egyetem közötti együttműködés, a magyarországi egyetemnek nagy szerepe volt a sepsiszentgyörgyi erdőmérnöki képzés elindításában és az oktatói bázis megteremtésében.

Az új együttműködési szerződés szerint a jövőben a közös tudományos kutatási projektekre, a hallgatói és oktatói csereprogramokra, a szakmai gyakorlatokra fektetnek hangsúlyt, közös rendezvényeket és pályázatokat is terveznek.

A keddi találkozón a két felsőoktatási intézmény képviselői oktatási és kutatási együttműködési egyezményt is kötöttek, amelyben a közös szakmai munka részleteit pontosították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!