TV műsor

Újabb tájfun csapott le a dél-kínai Hajnanra

Külföld, 2016.07.27

Hatalmas hullámokkal és esővel kísérve, több mint 100 kilométeres óránkénti sebességgel szerdára virradóra megérkezett a Mirinae tájfun a kínai Hajnan tartomány partjaihoz. A kikötőkbe 25 ezer halászhajót rendeltek vissza - jelentette az állami média.

A Hajnan-sziget és a kínai szárazföld Kuangtung tartománya közötti személyszállító hajók közlekedését felfüggesztették, Hajnan vasútvonalain átmenetileg nem járnak a vonatok. A trópusi ciklon a tartományi székhelyen, Hajkouban körülbelül két tucat légi járat indulását, illetve érkezését befolyásolja.

Ez a harmadik tájfun, amely Kínát az idén elérte.

Az idei évben az időjárás már eddig is az elmúlt évek egyik legnagyobb pusztítását végezte, a középső, a keleti és az északi országrész nagy területeit sújtották árvizek, földcsuszamlások. A múlt hónap második felében egy tornádó Kelet-Kínában csaknem száz emberrel végzett.

Az idén már 1074 ember halt meg természeti csapások következtében, 833-an június óta, és 270 ember eltűnt - közölte friss jelentésében a polgári ügyek minisztériuma.

Az összesítés szerint mintegy 400 ezer épület dőlt romba, 6,24 millió embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni. A közvetlen anyagi kárt 298 milliárd jüanra (kb. 12,7 billió forint) becsülték.

2011 óta nem szerepeltek hasonló számok a kínai katasztrófa-statisztikában. Az északon legsúlyosabban érintett Hopej tartomány az 1990-es évek óta nem tapasztalt az elmúlt hetekhez hasonló esőzéseket. Itt 130 ember meghalt, 110-nek pedig nyoma veszett.

Az illetékesek elmondták, több helyütt előfordult, hogy egyesek a kiszáradt folyómederbe építkeztek és az is kiderült, hogy bizonyos városok tervezésekor nem jártak el elég körültekintően, ezért a nagy felhőszakadásokkor keletkezett víz elvezetése gondot jelent.

A katasztrófa megelőzése és az árvízi helyzet kezelése miatt több vizsgálat indult helyi vezetők felelősségének a megállapítására, eddig öt embert, kormányzati és párt tisztségviselőt távolítottak el a posztjáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!