Ujhelyi István: az EU a magyar emberek érdekeit védi a kormánnyal szemben

Külföld, 2022.12.13

Az Európai Unió bebizonyította, hogy képes a többi tagállammal együttműködve úgy fellépni egy kormánnyal szemben, hogy az állampolgárok érdekeit védje akár a saját kormányukkal szemben is - jelentette ki Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő kedden Strasbourgban.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Ujhelyi István online sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az uniós tagállamok nagykövetei pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet, és elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.

"A propaganda-gépezet erőlködik ugyan, de meglehetősen nehéz sikerként beállítaniuk, hogy Orbán Viktor miniszerelnök megfutamodott és immár papírja van arról, hogy megsértette a jogállamiságot és visszaélt az uniós forrásokkal" - fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta, az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállami kormánnyal szemben egységesen és hivatalosan is kimondták: súlyosan megszegte a jogállamiságot és ezért a neki járó források egy részét befagyasztják. Ha a Fidesz nem hajtja végre a NER korrupt rendszerét leépítő módosításokat, amelyeket vállaltak, akkor a befagyasztott 8000 milliárd forintot, és benne a 4800 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást végleg elveszítheti Magyarország - figyelmeztetett.

Ujhelyi szerint a hétfő éjszakába nyúló nagyköveti értekezleten kiderült az is, hogy a magyar kormány nem elvi vagy szakmai alapon kötötte össze a globális minimumadó, illetve az Ukrajnának szánt támogatás megszavazását a magyarországi jogállamiság kérdésével, hanem zsarolási eszközként használta, hogy akadályozza az együttműködést.

Az Európai Unió és a magyar emberek győztek a megállapodással, Orbán Viktor pedig vesztett - jelentette ki. Történelmi károkozás lenne, ha a befagyasztott forrásokból Magyarország akár egyetlen centet is elveszítene, ezért a Fidesz-kormány kizárólagos felelőssége, hogy maradéktalanul végrehajtsa a szükséges módosításokat ennek érdekében - tette hozzá a szociáldemokrata EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!