Ujhelyi: nem hagyható magára a turisztikai szektor

Külföld, 2022.09.27

A koronavírus-járvány gazdasági károkozása, a mélyülő megélhetési és rezsiválság, valamint a tervezhetetlen jövő egyértelművé teszik, hogy az európai döntéshozók és a tagállami kormányok nem hagyhatják magára a turisztikai szektort - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője a turizmus világnapja alkalmából kedden.

Ujhelyi István, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: ideje a fenntarthatósági, a környezetvédelmi és a szociális szempontokat is prioritásként kezelni az ágazatban, ahogyan meg kell találni az ösztönző és szolgáló kormányzati intézkedések összhangját is.

Az Európai Parlament közlekedésért és turizmusért felelős szakbizottságának magyar alelnöke kijelentette: a szektornak és a belőle élő többmillió családnak szüksége van egy állandó krízismenedzsmenti struktúrára és érdemi uniós költségvetési támogatásra a fennmaradáshoz és fejlődéshez.

"Vitán felül áll, hogy támogatnunk kell a digitális átállás minél szélesebb és gyorsabb megvalósulását, ahogyan több forrást kell fordítani a képzésre és oktatásra is a megfelelő számú munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében. De vitán felül áll az is, hogy a mostani súlyos gazdasági válságban a kormányoknak biztosítaniuk szükséges az örök rezsicsökkentés lehetőségét a szektor szolgáltatói számára energiahatékonyságot növelő és fenntartani képes beruházásokkal" - írta.

A szocialista politikus szavai szerint a turizmus a béke iparága, amely sokmillió európai család megélhetését biztosítja és az Európai Unió GDP-jének legalább tíz százalékát adja. A turisztikai ágazatnak ezért is jár a megkülönböztetett figyelem és támogatás - tette hozzá Újhelyi István.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!