Újraéledő ellentétek közepette tárgyaltak szerb, horvát és boszniai vezetők Mostarban

Külföld, 2016.04.12

A nyugat-balkáni országok között az utóbbi hetekben újra feszültségek tapasztalhatók, ezért kedden a boszniai Mostarban megrendezett nemzetközi gazdasági vásár mentén négyszemközti megbeszélést tartottak Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szerbia vezető politikusai, akik egybehangzóan a kapcsolatok javítása mellett álltak ki.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök külön-külön tárgyalóasztalhoz ült Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének mindhárom tagjával, majd kijelentette: közös igyekezetük, hogy megőrizzék a békét és a stabilitást a Balkánon. A szerb kormányfő úgy fogalmazott: a szerb-bosnyák kapcsolatok a Nyugat-Balkán fennmaradásának, a békének és a biztonságnak a gerincét jelentik. Bakir Izetbegovic, a soros bosnyák elnök pedig ehhez hozzátette: a múltra már nem lehet hatni, a jövőre viszont igen, és arra kell törekedni, hogy az békés legyen.

Bosznia-Hercegovinában felháborodással fogadták, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék március végén minden vádpont alól felmentette Vojislav Seseljt, akit egyebek mellett Bosznia-Hercegovinában elkövetett háborús bűnökkel is vádoltak.

Pénteken az Európai Unió bővítési munkacsoportjának ülésén Zágráb nem támogatta, hogy Brüsszel megnyissa az emberi jogokról szóló, 23-as csatlakozási tárgyalási fejezetet Belgráddal, ami az utóbbi napokban rányomta a bélyegét a szerb-horvát kapcsolatokra is. Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő és Aleksandar Vucic szerb kormányfő keddi megbeszélésén nem esett szó az uniós tárgyalásokról, ugyanakkor elhangzott, a valójában nem olyan feszült a viszony a két ország között, mint amilyennek tűnik, inkább csak "retorikai ellentétek" vannak. Szerinte az a legfontosabb, hogy kölcsönös egyetértés legyen a két nép között, és hogy az országok a többségi nemzet mellett a kisebbségeknek is egyenlő jogokat, és jó életet biztosítsanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!