TV műsor

Újranyitják az amerikai polgárjogi mozgalomból ismert Emmett Till-gyilkosság ügyét

Külföld, 2018.07.12

Az Egyesült Államokban újranyitják az Emmett Till-gyilkosság dossziéját - jelentették amerikai sajtóorgánumok az AP hírügynökség igazságügyi minisztériumi forrásokat idéző információjára hivatkozva.

Emmett Till szimbolikus alakja az amerikai polgárjogi mozgalomnak és tágabb értelemben az amerikai társadalomnak. A 14 éves chicagói, afroamerikai serdülőt 1955-ben gyilkolták meg a déli Mississippi állam egyik kisvárosában, miután megvádolták azzal, hogy kikezdett egy fehér nővel. A gyilkosság nagymértékben hozzájárult az amerikai polgárjogi mozgalom megindulásához.

Az igazságügyi minisztérium már korábban átküldte a kongresszusnak a jegyzéket arról, hogy - a megoldatlan polgárjogi bűncselekmények szokásos évi áttekintésekor - döntés született a Till-dosszié újranyitásáról. Az ok: a tárca szerint új tényekre derült fény. A részletekről azonban a minisztérium nem kíván nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyekről nem adnak felvilágosítást.

Emmett Tillt 1955 augusztusában meglincselték, agyonlőtték, majd megcsonkították a Mississippiben lévő Money városkában. Négy nappal korábban vádolták meg azzal, hogy flörtölni próbált egy fehér nővel. A nő férjét, Roy Bryantet és annak barátját fogták perbe a gyilkosságért, de a csakis fehérekből álló bíróság felmentette őket. Bryant és barátja, J. W. Milam később egy újságnak adott interjúban elismerte, hogy ők rabolták el és gyilkolták meg a tinédzsert. A gyilkosság óta mindkét elkövető elhunyt.

Az ügy szövetségi nyomozását 2007-ben lezárták, miután az igazságügyi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy nincs értelme a további vizsgálódásnak. A washingtoni tárca Mississippi állam kerületi ügyészéhez utalta az ügyet, de az esküdtszék nem élt újabb vádemeléssel.

Tavaly azonban feléledt az Emmett Till-gyilkosság körüli vita. Timothy B. Tyson észak-karolinai író és történész tollából Emmett Till vére címmel megjelent egy könyv, amely azt állította: Carolyn Bryant Donham, a nő, akit a vádak szerint Till megkörnyékezett, beismerte, hogy hazudott, amikor megvádolta a fiatalembert. Amerikai sajtójelentések szerint e könyv állításainak tudható be a dosszié újranyitása.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!