Ukrajna 1,25 milliárdnyi eurókötvényt bocsátott ki

Külföld, 2020.01.27

Ukrajna 1,25 milliárdnyi eurókötvényt bocsátott ki; a 2030-ban lejáró 4,375 százalékos kamatozású eurókötvényeket teljes egészében lejegyezték - jelentette be hétfőn az ukrán pénzügyi tárca.

A tájékoztatás szerint a kibocsátásából származó pénzt a költségvetés finanszírozására fogják felhasználni.

A minisztérium sajtószolgálatának közlése szerint - amelyet a Korreszpondent ukrán hírportál idézett - a kötvényeket az Euronext Dublin tőzsdén jegyezték.

A 10 éves eurókötvényeket elsősorban vagyonkezelési alapok (85 százalék), fedezeti alapok (7 százalék) és nyugdíj- és biztosítási alapok (6 százalék) jegyezték le, bankokhoz 2 százalékuk került - közölte a minisztérium.

A kötvények java részét brit (42 százalék), egyesült államokbeli (34 százalék) és európai uniós (19 százalék), illetve ázsiai és közel-keleti befektetők (5 százalék)vásárolták meg.

A kormány a múlt héten hozta nyilvánosságra a kibocsátást, amelynek kamata minden eddigi kibocsátásénál alacsonyabb, és részben a korábbi magasabb kamatozású hitelek kiváltását szolgálja.

Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy tavaly az ukrán külföldi hitelek átlagos kamatlába körülbelül évi 6,75 százalék volt. Szavai szerint az új kötvénykibocsátással napi két millió hrivnyát, azaz mintegy 23 millió forintot takarít meg a költségvetés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!