Ukrajna - Johnson Zelenszkijnek: London minden gazdasági és diplomáciai erejét felhasználja az orosz agresszió megakadályozására

Külföld, 2021.12.17

London minden gazdasági és diplomáciai erejét felhasználja annak megakadályozására, hogy Oroszország bármiféle agressziót elkövessen Ukrajna ellen - mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek.

A Downing Street péntek esti beszámolója szerint Johnson a telefonos beszélgetésben tájékoztatta Zelenszkijt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel e hét elején tartott megbeszéléséről.

A brit kormányfő elmondta: tudatta az orosz államfővel, hogy Nagy-Britannia támogatja Ukrajna területi integritását.

Johnson hétfőn tárgyalt telefonon Putyinnal, akinek kifejezte a brit kormány mélységes aggályait az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai erőösszevonás miatt, de megerősítette azt az álláspontot is, hogy diplomáciai eszközökkel kell elérni a feszültség enyhítését, és tartós megoldásokat kell felkutatni.

A brit kormányfő a Putyinnal tartott megbeszélésen is hangsúlyozta, hogy London elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és figyelmeztette az orosz elnököt arra, hogy bármiféle destabilizáló hatású akció stratégiai hiba lenne, amely "jelentős következményekkel" járna.

A brit kormányfő és az orosz elnök ugyanakkor egyetértett annak kiemelkedő fontosságában, hogy az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás feltételeit az összes érintettnek tiszteletben kell tartania. Boris Johnson kiemelte a párbeszéd fontosságát a nemzetközi és a regionális biztonsági kérdésekben.

Az ukrán elnökkel tartott pénteki megbeszélésén a brit kormányfő biztosította Zelenszkijt arról, hogy London - szövetségeseivel együttműködve - minden gazdasági és diplomáciai erejét felhasználja az Ukrajna elleni bármiféle orosz agresszió megakadályozására.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij megbeszélésén szó esett annak fontosságáról is, hogy Ukrajna és a többi európai ország csökkentse függését az orosz földgázszállításoktól.

A két vezető kiemelte, hogy szükséges a zöld és sokféle más energiaforrás használatának előmozdítása.

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta: a brit kormányfő és az ukrán elnök egyetértett a folytatódó párbeszéd fontosságában, beleértve az Oroszországgal folytatott dialógust is, és elhatározták, hogy szoros kapcsolatban maradnak egymással.

A londoni kormányfői hivatal beszámolója szerint Johnson az ukrán államfővel tartott pénteki megbeszélésén is megerősítette annak fontosságát, hogy minden érintettnek végre kell hajtania a minszki megállapodásban foglaltakat.

A múlt hétvégén kétnapos értekezletet tartottak az angliai Liverpoolban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport külügyminiszterei.

A találkozóról kiadott közös közlemény - amelyhez csatlakozott az Európai Unió is - felszólította Moszkvát az orosz-ukrán feszültség enyhítésére, a diplomáciai megoldások felkutatására és a katonai tevékenységek átláthatóságát előíró nemzetközi kötelezettségeinek betartására.

A felhívás elítélte az Ukrajnával szembeni agresszív orosz retorikát és az orosz csapatösszevonást az ukrán határok közelében.

A G7-közlemény szerint Oroszországnak "percnyi kétsége sem lehet afelől", hogy az Ukrajna elleni esetleges további orosz katonai agresszió "masszív következményekkel" járna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!