Ukrajna - Kreml: nagyon ijesztő a helyzet a Donyec-medencében

Külföld, 2021.04.02

Nagyon ijesztő a helyzet a Donyec-medencében - jelentette ki újságíróknak pénteken Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Sajnálatunkra a (Donyec-medencei) demarkációs vonalnál nagyon ijesztő valóság alakult ki, az ukrán fegyveres erők nem egyes estekben, hanem esetek sokaságában követnek el provokációkat" - mondta.

Peszkov megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Oroszország "nem részese az Ukrajna belső konfliktusának", és azt hangoztatta, hogy a fegyvernyugvásról a demarkációs vonalnál szemben álló feleknek - vagyis az ukrán kormány és a többségében oroszajkúak lakta szakadár területek erőinek - kellene megállapodniuk egymással.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. Kijev a "donyecki köztársaság" milíciáját tette felelőssé az incidensért, amit Donyeck visszautasított. A szakadárok szerint a katonák egy aknamező-ellenőrzés közben történt robbanás áldozataivá váltak. Oroszország az Ukrajnával közös határ közelében csapaterősítést hajtott végre.

Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön egy televíziós nyilatkozatban megismételte Vlagyimir Putyin elnök korábbi figyelmeztetését, miszerint aki újabb háborút kíván indítani a Donyec-medencében, szétrombolja Ukrajnát. A Donyec-medencei konfliktus kiéleződése témája volt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő keddi, valamint Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, védelmi miniszterhelyettes és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdai megbeszélésének.

Peszkov pénteken kilátásba helyezte, hogy Oroszország "pótlólagos intézkedéseket" tesz majd biztonságának szavatolása érdekében, ha a NATO megerősíti katonai jelenlétét Ukrajna körül.

Az orosz elnöki szóvivő pénteken azt is közölte, hogy Putyin diplomáciai csatornákon megkapta Joe Biden meghívóját az amerikai elnök által kezdeményezett, április 22-23-án megtartandó online klímacsúcson való részvételre. Mint mondta, a Kreml igyekszik felvilágisítást kapni a részletekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!