Ukrajnában csak napok múlva várható eredmény a helyhatósági választásokról

Külföld, 2020.10.26

Az ukrán Központ Választási Bizottság (CVK) közlése szerint 3-5 napra van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák a vasárnap megtartott helyhatósági választásokról beérkezett szavazatokat - írta hétfőn az UNIAN hírügynökség.

Mikola Nyilov, a kijevi területi választási bizottság helyettes vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fővárosi választásokról leghamarabb csütörtökön lesznek meg az első eredmények. A főpolgármester-választás eredményét legkésőbb november 6-ig ígérték kihirdetni, hozzátéve, hogy igyekeznek ennél hamarabb végezni a szavazatszámlálással.

Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy a legtöbb nagyvárosból a CVK még nem közölt adatokat.

Egyelőre a CVK a részvételi arányt hozta nyilvánosságra, amely az idei helyhatósági választásokon 36,88 százalék volt, azaz mintegy 10,5 millió ukrán választó járult az urnákhoz. Ez az arány jelentősen alulmaradt a 2015-ös helyhatósági választásokétól, akkor ugyanis a részvétel 46,62 százalékos volt, a 2019-es elnökválasztás első fordulójában pedig meghaladta a 63,5 százalékot - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Vasárnap megyei, járási és települési - egyes nagyvárosokban kerületi - tanácsok, azaz önkormányzatok tagjait, valamint polgármestereket választottak Ukrajnában.

A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett exit poll-felmérés szerint Vitalij Klicsko, Kijev jelenlegi vezetője magasan, 47,8 százalékkal vezet a főpolgármester-jelöltek között, a második helyen Olekszandr Popov, a főváros korábbi "első embere", a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt jelöltje végzett 8,6 százalékkal.

A kijevi városi tanácsválasztáson úgyszintén Klicsko Udar (Ütés) pártja végzett az élen 21,3 százalékkal. A Petro Porosenko volt államfő vezette Európai Szolidaritás 18, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt 9,5, a Hang párt 7,2, az Olekszandr Omelcsenko vezette Egység párt 6,8, az Ellenzéki Platform 6,7, Julija Timosenko Haza pártja pedig 6,6 százalékot szerzett. Más pártnak nem sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!