TV műsor

Ukrajnában kért politikai menedékjogot egy orosz ellenzéki

Külföld, 2019.10.24

Ukrajnába menekült és politikai menedékjogot kért egy Oroszországban távollétében elítélt és körözött ellenzéki - jelentette csütörtökön az Ukrajinszka Pravda orosz és ukrán forrásokra hivatkozva.

A források szerint a 26 éves Szergej Gavrilovról van szó, akit Oroszországban egy szélsőségesnek minősített szervezetben, a Novoje Velicsijében (Új Nagyság) való részvételért vontak felelősségre.

Kedden az ukrán határőrség Csernyihiv megyei részlege annyit hozott nyilvánosságra, hogy egy Oroszországban politikai üldözésnek alávetett 26 éves orosz férfi belépett Ukrajnába, és politikai menedékjogot kért. Csütörtökön Alla Frolova, az OVD-Info nevű jogsegélyszolgálat koordinátora közölte, hogy Gavrilov elhagyta Oroszországot és jelenleg Ukrajnában van. A BBC-nek az ukrán határőrszolgálatnál állítólag egy forrás megerősítette, hogy Gavrilov az a férfi, aki kedden menedékjogot kért Ukrajnában.

Sajtóforrások szerint 2018 márciusában a Novoje Velicsije tíz tagját vették őrizetbe az orosz hatóságok az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet címén. Az ügy akkoriban komoly visszhangot kapott az orosz sajtóban, mert az őrizetbe vettek között az egyik lány, Anna Pavlikovaja akkor még nem töltötte be a 18. életévét, és egészségi állapota az előzetes fogdában súlyosan megromlott.

A vád szerint a szervezet tagjai agitációs röplapok, internetes chatoldalak segítségével meg akarták dönteni az ország politikai vezetését. Ezenfelül Moszkva környékén kiképzéseken vettek részt, ahol fegyverhasználatot és Molotovkoktél-készítést tanultak. A védelem szerint a vádat provokátorok tanúvallomásaira alapozták.

A csoport nyolc tagja ellen jelenleg is tart a vizsgálat. Négyen jelenleg is előzetesben vannak, Gavrilov - három másikkal együtt - házi őrizetben volt. Utóbb orosz sajtóforrások arról adtak hírt, hogy miután elhagyta Oroszországot, Gavrilovot távollétében elítélték és körözés adtak ki ellene.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 13-án írt alá rendeletet arról, hogy a hatóságok könnyítsék meg az ukrán állampolgárság megszerzését azoknak a külföldieknek, akik részt vesznek Ukrajna védelmében, valamint azoknak az oroszoknak, akiket hazájukban politikai meggyőződésük miatt üldöznek - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!